Jakość handlowa ryb

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli jakości handlowej ryb. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych, takich jak: ryby wędzone i solone w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.

Kontrolę przeprowadzono w 29 podmiotach (tj. 21,6% podmiotów prowadzących działalność na terenie kraju, znajdujących się w ewidencji WIJHARS).

Kontrolą objęto:

  • w zakresie oceny organoleptycznej – 77 partii przetworów rybnych, o łącznej masie 7,74 t,
  • w zakresie parametrów fizykochemicznych – 66 partii przetworów rybnych, o łącznej masie 7,42 t,
  • w zakresie znakowania – 95 partii przetworów rybnych o łącznej masie 11,04 t.

W zakresie oceny organoleptycznej nie stwierdzono nieprawidłowości. W zakresie parametrów fizykochemicznych wymagań nie spełniało:

  • 10 partii przetworów rybnych (12,9% skontrolowanych partii przetworów rybnych) o łącznej masie 0,62 t (8,0% skontrolowanej masy przetworów rybnych), w tym:

– 8 partii ryb wędzonych (13,3% skontrolowanych partii ryb wędzonych) o łącznej masie 0,54 t (7,8% masy partii skontrolowanych ryb wędzonych),
– 2 partie ryb solonych (33,3% skontrolowanych partii ryb solonych) o łącznej masie 0,08 t (16,6% masy partii skontrolowanych ryb solonych).

W skontrolowanych partiach ryb wędzonych stwierdzono:

  • zawyżoną zawartość wody o 0,8; 1,5 i 1,8 p.p. odpowiednio w 3 partiach o łącznej masie 0,11 t,
  • zawyżoną zawartość soli o 0,5; 1,1 i 1,8 p.p. odpowiednio w 3 partiach o łącznej masie 0,32 t,
  • zaniżoną zawartość soli o 0,8 p.p. w 1 partii o masie 0,01 t,
  • zaniżoną kwasowość ogólną o 0,3 p.p. w 1 partii o masie 0,1 t.

W skontrolowanych rybach solonych stwierdzono:

  • zawyżoną zawartość soli o 2,9 i 1,4 p.p. odpowiednio w 2 partiach o łącznej masie 0,08 t.

Wyniki kontroli
W wyniku kontroli stwierdzono, że nieprawidłowa jakość handlowa w zakresie parametrów fizykochemicznych dotyczyła głównie ryb wędzonych. Badania wykazały w tym asortymencie zawyżoną zawartość soli i wody oraz w przypadku pojedynczych partii zaniżoną zawartość soli oraz kwasowość ogólną. W odniesieniu do ryb solonych stwierdzono tylko zawyżoną zawartość soli.

Stwierdzone nieprawidłowości mogą świadczyć o błędach w stosowanych procesach technologicznych, tj. wędzenia i solenia ryb. Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 14 partii przetworów rybnych (14,7% skontrolowanych partii przetworów rybnych), o łącznej masie 0,67 t (6,1% skontrolowanej masy przetworów rybnych).

Należy podkreślić, iż większość poddanych kontroli partii przetworów rybnych wykazała jednocześnie nieprawidłowości w zakresie kilku wymagań dotyczących oznakowania.
Najczęściej stwierdzaną nieprawidłowością było nieprawidłowe podanie określenia poprzedzającego termin przydatności do spożycia, tj. podano "należy spożyć przed" zamiast "należy spożyć do" oraz brak lub nieprawidłowo podany wykaz składników.

Sankcje
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:

  • 20 decyzji administracyjnych, w tym:

– 2 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego nieodpowiadającego jakości handlowej na łączną kwotę 1000 złotych,
– 14 decyzji nakazujących poddanie zabiegowi prawidłowego oznakowania 14 partii towaru o masie 0,67 t i wartości 6 167,42 złotych,
– 4 decyzje w sprawie określenia stopnia i rodzaju wad 4 partii towaru o masie 0,28 t i wartości 3307,3 t,

  • 9 zaleceń pokontrolnych zobowiązujących producentów do usunięcia nieprawidłowości,
  • 1 kara grzywną w drodze mandatu karnego na kwotę 150 złotych za niezgłoszenie prowadzenia działalności gospodarczej do właściwego miejscowo wojewódzkiego inspektora IJHARS.

W toku działań kontrolnych stwierdzono, że ok. 13% partii ryb wędzonych i solonych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast ponad 14% skontrolowanych partii przetworów rybnych, tj. ryb wędzonych, solonych, mrożonych i marynat rybnych, było nieprawidłowo oznakowanych.

Wyniki kontroli jakości handlowej przetworów rybnych, tj. konserw, prezerw i marynat rybnych, przeprowadzonej w II kwartale 2009 r. wykazały nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w ok. 20% skontrolowanych partii. Natomiast w I kwartale b.r., podczas kontroli jakości handlowej ryb mrożonych, odsetek partii przetworów rybnych z nieprawidłowościami w zakresie analiz fizykochemicznych wyniósł ok. 13%.

Produkty rybne, np. konserwy, poddane w czasie produkcji złożonym procesom technologicznym, mającym na celu przedłużenie ich trwałości, umieszczone w szczelnych opakowaniach z dodatkiem warzyw, oleju i przypraw, wykazują większy procent nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w porównaniu do przetworów rybnych, przetworzonych w mniejszym stopniu, np. ryb mrożonych, solonych lub wędzonych. Procentowy udział partii przetworów rybnych nieprawidłowo oznakowanych w I oraz II kwartale 2009 r. wynosił ok. 35%.

Źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, www.ijhars.gov.pl, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,175FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,614ObserwującyObserwuj
5,410SubskrybującySubskrybuj

Zielone Agro Show 2021 odwołane!

Zarząd Polskiej Izby Gospodarczej Maszyn i Urządzeń Rolniczych ze względu na dbałość o zdrowie Wystawców i Zwiedzających w dobie epidemii COVID-19 oraz z powodu...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE