Japonia znów otwarta na polski drób i jaja

W dniu 30 lipca 2020 r. strona japońska poinformowała o zniesieniu zakazu eksportu w odniesieniu do mięsa drobiowego, produktów z mięsa drobiowego oraz jaj i ich przetworów na rynek japoński.

W wyniku starań Głównego Lekarza Weterynarii i polskiej placówki dyplomatycznej w Tokio, w dniu 30 lipca 2020 r. właściwa służba Japonii poinformowała o zniesieniu ograniczeń eksportowych wprowadzonych z uwagi na wystąpienie ognisk HPAI w Polsce.

Następujące produkty mogą być eksportowane do Japonii:

  1. Mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi w dniu 30 lipca 2020 r. i później;
  2. Jaja zniesione w dniu 30 lipca 2020 r. i później oraz pozyskane z nich produkty.

Źródło: GLW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here