Nieprawidłowości w oznakowaniu mięsa

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa. Objęto nią łącznie 169 podmiotów, w tym 99 sklepów i 70 producentów. Najważniejsze nieprawidłowości dotyczyły ilości wody w mięsie oraz oznakowania.

Kontrola jakość handlowa mięsa sklepów i 70 producentów
Kontrola jakość handlowa mięsa sklepów i 70 producentów

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 288 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 315 partiach, z czego 48 zakwestionowano (15,2%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim przekroczenia dopuszczalnej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym.

Od dziś nieopakowane mięso z flagą państwa

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 391 partii, z czego w 77 stwierdzono nieprawidłowości (19,7%). Dotyczyły one m.in.:

  • braku wskazania gatunku mięsa,
  • stosowania nazwy elementu handlowego mięsa drobiowego niezgodnej z przepisami,
  • braku lub podawania niezgodnie z przepisami informacji o pochodzeniu mięsa (np. wymienienie 3 różnych krajów bez wskazania co one oznaczają) oraz klasie jakości mięsa drobiowego,
  • stosowania niezrozumiałych skrótów (np. b/k).

IJHARS

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Traktorzysta mocno przekroczył prędkość. To początek jego problemów

Funkcjonariusze drogówki zatrzymali do kontroli drogowej 28-letniego mieszkańca województwa mazowieckiego, który poruszał się ciągnikiem rolniczym w obszarze zabudowanym z prędkością 69 km/h. Zgodnie z...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics