Nieprawidłowości w oznakowaniu mięsa

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa. Objęto nią łącznie 169 podmiotów, w tym 99 sklepów i 70 producentów. Najważniejsze nieprawidłowości dotyczyły ilości wody w mięsie oraz oznakowania.

Kontrola jakość handlowa mięsa sklepów i 70 producentów
Kontrola jakość handlowa mięsa sklepów i 70 producentów

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 288 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 315 partiach, z czego 48 zakwestionowano (15,2%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim przekroczenia dopuszczalnej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym.

Od dziś nieopakowane mięso z flagą państwa

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 391 partii, z czego w 77 stwierdzono nieprawidłowości (19,7%). Dotyczyły one m.in.:

  • braku wskazania gatunku mięsa,
  • stosowania nazwy elementu handlowego mięsa drobiowego niezgodnej z przepisami,
  • braku lub podawania niezgodnie z przepisami informacji o pochodzeniu mięsa (np. wymienienie 3 różnych krajów bez wskazania co one oznaczają) oraz klasie jakości mięsa drobiowego,
  • stosowania niezrozumiałych skrótów (np. b/k).

IJHARS

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ważna informacja dla Wnioskodawców programu Fundusze Europejskie

Informujemy o konieczności wskazania „osoby uprawnionej zarządzającej projektem” w celu zawarcia umowy o dofinansowanie. System teleinformatyczny CST2021 – który wspiera wdrażanie programu Fundusze Europejskie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics