Advertisement

Advertisement

Które mięso będzie najtańsze

Mięso drobiowe będzie nadal najtańszym gatunkiem mięsa. Również silne tendencje eksportowe na rynkach światowych będą wspierać jego produkcję (wzrost eksportu z UE o 3,2% w latach 2011-22). W rezultacie produkcja drobiu w okresie 2011-22 powinna wzrosnąć o 4,4%.

 

\"Które

 

W przypadku mięsa wołowego, ocenia się, że do momentu wycofania kwot mlecznych pogłowie bydła w UE będzie kontynuować tendencję spadkową, co w dłuższej perspektywie przyczyni się do zmniejszenia produkcji mięsa o 3%.

Niezależnie jednak od powyższych zmian, mięso wieprzowe pozostanie najbardziej popularnym gatunkiem mięsa na terenie UE, przy czym konsumpcja na osobę w okresie 2011-22 zmniejszy się o 1,7% do poziomu 40,8 kg, przy nieznacznie wyższej produkcji (wzrost o 0,6%). Z kolei patrząc na zmiany zachodzące na świecie, zarówno produkcja jak i konsumpcja mięsa będzie najszybciej rosła w Azji, Ameryce Łacińskiej i na Bliskim Wschodzie i na te rynki unijni eksporterzy powinni zwracać szczególną  uwagę przy budowie swoich strategii.

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Plony pod presją – inwazyjny owad sieje spustoszenie

Europa staje przed nowym wyzwaniem rolniczym. Szilfowa cykada szklanoskrzydła (Hyalesthes obsoletus), niewielki owad przenoszący groźne bakterie, dotarła już do Niemiec. Zagrożenie dla upraw ziemniaków,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics