Które odmiany pszenicy ozimej plonowały najwyżej? COBORU podał wyniki

COBORU opublikował wstępne wyniki plonowania pszenicy ozimej za rok 2019. Zobacz, które odmiany pszenicy ozimej plonowały najwyżej i najlepiej poradziły sobie w warunkach suszy.

pszenica, odmiany pszenicy, odmiany pszenicy ozimej,COBORU

Wyniki plonowania pszenicy ozimej w trudnym sezonie

 Wyniki pochodzą z doświadczeń prowadzonych w ramach programu Porejestrowego  doświadczalnictwa odmianowego (PDO). Natomiast dla odmian nowych – z doświadczeń rejestrowych.  Dla pszenicy dodatkowo podano ocenę zimotrwałości (w nawiasie).

Wzorzec w tym roku stanowiły RGT Kilimanjaro, Formacja, Patras i Artist. Plon wzorca dla przeciętnego poziomu agrotechniki a1 wyniósł 83,6 dt/ha. Z kolei przy wysokim poziomie agrotechniki a2 było to 91,7 dt/ha. W ubiegłym roku plon dla a1 wyniósł 76,4 dt/ha, natomiast dla a2 – 86,5 dt/ha.


Jakościowe odmiany chlebowe – poziom agrotechniki a1:

  • LG Keramik – 108 proc. wzorca
  • Venecja – 106 proc. wzorca
  • Opoka – 104 proc. wzorca
  • Linus – 103 proc. wzorca
  • Apostel – 102 proc. wzorca
  • Euforia – 102 proc. wzorca
  • Comandor – 100 proc. wzorca
  • RGT Kilimanjaro – 100 proc. wzorca
  • Formacja – 98 proc. wzorca
  • Hondia – 98 proc. wzorca
  • Patras – 98 proc. wzorca

Warto zwrócić uwagę, że w pierwszej dziesiątce najlepiej plonujących odmian pszenicy ozimej z klasy A znalazło się aż 6 polskich odmian: Venecja, Opoka, Euforia, Comandor, Formacja i Hondia.


Jakościowe odmiany chlebowe – poziom agrotechniki a2:

  • LG Keramik – 105 proc. wzorca
  • Venecja – 105 proc. wzorca
  • Opoka – 105 proc. wzorca
  • Linus – 103 proc. wzorca
  • Apostel – 103 proc. wzorca
  • Euforia – 102 proc. wzorca
  • Comandor – 101 proc. wzorca
  • RGT Kilimanjaro – 99 proc. wzorca
  • Patras – 99 proc. wzorca
  • Arkadia – 99 proc. wzorca

Odmiany chlebowe – poziom agrotechniki a1:

  • KWS Donovan – 109 proc. wzorca
  • RGT Specialist – 107 proc. wzorca
  • Godnik – 106 proc. wzorca
  • Artist – 104 proc. wzorca
  • Bosporus – 104 proc. wzorca
  • SY Orofino – 103 proc. wzorca
  • RGT Bilianz – 102 proc. wzorca
  • Błyskawica – 101 proc. wzorca
  • Opcja – 101 proc. wzorca
  • Owacja – 101 proc. wzorca

Odmiany chlebowe – poziom agrotechniki a2:

  • KWS Donovan – 111 proc. wzorca
  • RGT Specialist – 105 proc. wzorca
  • Godnik – 105 proc. wzorca
  • Artist – 104 proc. wzorca
  • Bosporus – 104 proc. wzorca
  • RGT Bilianz – 103 proc. wzorca
  • Błyskawica – 102 proc. wzorca
  • SY Orofino – 101 proc. wzorca
  • Opcja – 100 proc. wzorca
  • Plejada – 100 proc. wzorca

oprac. Kamila Szałaj, Źródło: COBORU

2 KOMENTARZE

  1. Nie sztuką jest nawalić azotu na wiosnę, nalać chemii, tylko jak później upiec chleb w piekarni z tego sztucznego, chemicznego tworu?!?!?! Wszyscy się podniecacie! 10 ton, mało, 11 mało, teraz padł rekord 12,5 w pomorskim! i 240 czystego azotu na wiosnę i RSM w jesieni!!! I gdzie tu sens?! Po zmieleniu się okazuje że ciasto to bagno!!! Gdzie logika?!?!?!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here