Logo na golonce

Wystarczyło pół roku, żeby system rozkręcił się na dobre. Program PQS, od angielskiego Pork Quality System, który znakuje mięso ponadprzeciętnej jakości, bije rekordy popularności – podaje Redakcja Rolna TVP.

Takiego zainteresowania rolników i zakładów mięsnych nie spodziewali się jego pomysłodawcy. Wygląda na to, że wcześniej niż przewidywano w sklepach pojawią się produkty, wyprodukowane w polskich gospodarstwach i oznaczone specjalnym logo.
 
Na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia. Cena praktycznie taka sama. Wieprzowina z importu zalała już polski rynek. Skąd tyle mięsa z zagranicy? Wyjątkowo niskie pogłowie tuczników zmusiło zakłady mięsne do zakupów poza granicami kraju. Skala importu była tak wielka, że na polski rynek drugi rok z rzędu trafiła rekordowa ilość tuczników.

Danuta Rycombel, IERiGŻ: W ubiegłym roku było to 1 milion 600 tysięcy sztuk. Import wzrósł czterokrotnie od 2007 roku. Oczywiście pochodzi wyłącznie z UE.

Polscy hodowcy chcą niekorzystne tendencje zmienić, a ten symbol może im w tym pomóc. Nie chodzi tu o obowiązek znakowania importowanej wieprzowiny, a polskiej. Symbol PQS pojawi się na opakowaniach z krajowym mięsem. Konsumentowi da to jasny sygnał, że ma do czynienia z dobrym jakościowo produktem, a hodowcom pomoże w sprzedaży wyprodukowanej przez nich wieprzowiny.

Anna Hammermeister, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus: System PQS jest przykładem kompleksowego systemu produkcji mięsa wieprzowego wysokiej jakości. Obejmuje wszystkie etapy łańcucha produkcyjnego. Od chowu, hodowli, poprzez obrót, ubój, przetwórstwo i dystrybucję.

Do tej pory odbyło się kilkadziesiąt spotkań z hodowcami. Systemem jakości zainteresowało się też kilka dużych zakładów mięsnych, które deklarują, że są gotowe przestawić się na produkcję zgodą z nowym systemem jakości. Najbardziej zainteresowani są jednak rolnicy, którzy liczą, że dzięki temu za sprzedawane tuczniki będą otrzymywać znacznie więcej.

Witold Choiński, Polskie Mięso: Rolnicy będą bardziej związani bezpośrednio z zakładem, co pozwoli na tą integrację, o której od wielu lat się mówi, bo nawet te szkolenia niekiedy odbywają się wspólnie. Czyli zakład organizuje swoich dostawców, ci są szkoleni. Certyfikowany jest zakład, certyfikowani są rolnicy.

Podobne systemy promujące krajowe mięso od dawna funkcjonują na Zachodzie Europy. Sukces programu odnotowali już Niemcy i Brytyjczycy. Kilka lat temu promocja spożycia krajowego mięsa na Wyspach powstrzymała sprzedaż polskiej wieprzowiny. 

ródło: Radosław Bełkot, Redakcja Rolna TVP, www.tvp.pl/rolna, fot. sxc.hu

Poprzedni artykułMokry problem
Następny artykułKonsumenci wspierają rolników

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,518ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE