Na etykiecie malinka, a w środku?

Polska jest producentem żywności dobrej jakości. Być może to uogólnienie, być może nie każdy pod tym stwierdzeniem by się podpisał. Ale faktem jest, że mamy szansę aby tak było, aby polska żywność to była dobra marka.

Zwiększa się świadomość konsumentów. Coraz więcej osób kupujących pyta o pochodzenie produktów, zwraca uwagę na skład. I tu właśnie jest sedno tej informacji. Sprawa dotyczy każdego gatunku żywności – jakość nade wszystko – co oznacza świeżość, ale również wpływ na zdrowie i tzw. bezpieczeństwo zdrowotne. Im produkt bardziej naturalny, nie przetworzony, tym zdrowszy. Czy napój, w którym jest 0,025 części składników z owoców naturalnych jest bezpieczny dla zdrowia? – prawdopodobnie tak, skoro został dopuszczony do sprzedaży i funkcjonuje na rynku legalnie. Gorszące jest natomiast to, że produkt ten na etykiecie ma narysowane piękne, soczyste owoce np. maliny, porzeczki itp. i nazywa się napojem albo częściej syropem. Taka etykieta sugeruje, że ów produkt w większości składa się z owoców lub skoncentrowanego soku owocowego. Niestety, nie jest to często prawdą. Prosimy dokładnie analizować skład i już odtąd zwracać uwagę na etykiety.

Wyrażamy sprzeciw w wykorzystywaniu zdjęć, rysunków owoców i warzyw sugerujących, że sztuczny produkt zawiera wartościowe składniki odżywcze. Wydawajmy racjonalnie nasze pieniądze. Są na rynku produkty wartościowe, warto się za nimi rozejrzeć i kupić – mówi Ryszard Ciźla, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.

Będziemy zabiegać, aby zostało to rozstrzygnięte w sposób prawny, tak jak stało się w przypadku masła. Tylko produkt, który ma co najmniej 82 % tłuszczu z mleka krowiego może używać nazwy masło. Podobnie produkt, który będzie zawierał określoną ilość składnika naturalnego z owoców np. > 50-80 % soku, pulpy itp., będzie mógł wykorzystywać wizerunek owoców lub warzyw na etykiecie. Dotyczy to zresztą wszystkich produktów żywnościowych np. co można nazwać kiełbasą, szynką, ile mięsa jest w mięsie mielonym, w konserwach? Będziemy zabiegali o to, aby na rynku żywności konsument otrzymywał rzetelną informację o tym, co ma w ofercie zakupowej i w sposób świadomy dokonywał wyboru – dodaje Ciźla.

Świętokrzyska Izba Rolnicza
Źródło: Polska Wieś, nr 5-6, czerwiec 2011, fot. sxc.hu 
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,520ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

Znaczenie żywej fabryki azotu

Najważniejszym i niezbędnym składnikiem pokarmowym jest azot. Gwarancja odpowiedniej ilości tego pierwiastka w kluczowych momentach rozwoju roślin jest priorytetowa. Zapewni to możliwość zbudowania wysokiego...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE