Naukowcy wspierają małych producentów żywności na rynkach europejskich

Rodzinne firmy i małe przedsiębiorstwa produkujące żywność tradycyjną poddawani są coraz większej presji ze strony globalnych producentów żywności. Dlatego we wspieranie małych wytwórców żywności tradycyjnej w Unii Europejskiej włączyli się naukowcy.

 

\"jedzenie,

Jak poinformował PAP prof. Ryszard Amarowicz z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, wspieraniu producentów żywności tradycyjnej służy projekt TRaFooN – „Sieć współpracy dla usprawnienia transferu wiedzy o innowacyjności w produkcji żywności tradycyjnej”. Naukowcy, ośrodki transferu wiedzy i stowarzyszenia w 14 krajach Europy łączą swe siły, by wspierać rozwój i przedsiębiorczość w sektorze żywności tradycyjnej.
 
18 czerwca Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (polski uczestnik konsorcjum tej sieci) organizuje dla małych producentów żywności tradycyjnej warsztaty i wykłady. Będzie na nich mowa m.in. o systemach jakości żywności regionalnej i tradycyjnej, standardach jakościowych dla owoców, zagrożeniach mikrobiologicznych w przetwórstwie owocowym oraz prozdrowotnym potencjale soków owocowych.
 
Jak powiedział prof. Amarowicz, aby przetrwać ekonomicznie i uczestniczyć w nowoczesnym rynku konsumentów, mali producenci wytwarzający tradycyjną żywność muszą rozszerzać swoje umiejętności, zarówno w prowadzeniu biznesu jak i stosowaniu takich technik w produkcji, które promują prozdrowotne właściwości produktów.
 
Jak wyjaśnił naukowiec termin "żywność tradycyjna" oznacza takie produkty żywnościowe, które charakteryzują się specyficznymi cechami surowca, metodą przetwarzania czy miejscem pochodzenia. Według Komisji Europejskiej termin "tradycyjny" odnosi się do żywności, która jest w obrocie na rynku wspólnotowym przynajmniej przez jedno pokolenie czyli 25 lat.
 
"Polscy konsumenci pozytywnie oceniają smak i jakość żywności tradycyjnej. Wysoko oceniają wpływ żywności tradycyjnej na środowisko i na rozwój lokalnej gospodarki, niżej natomiast czas przygotowania posiłków oraz poziom cen żywności tradycyjnej" – podkreślił prof. Amarowicz.
 
W jego opinii, w krajach europejskich różnie postrzegani są producenci żywności. W krajach starej Unii Europejskiej są to małe i średnie przedsiębiorstwa, które zatrudniają nawet do 100 osób. Natomiast w Polsce są to przede wszystkim małe firmy, często o charakterze rodzinnym, które wytwarzają swe produkty głównie na rynek lokalny.
 
Polacy do żywności tradycyjnej zaliczają najczęściej produkty przetworzone i potrawy z kuchni regionalnej. Najbardziej znane produkty to sery, takie jak oscypek, bryndza, bundz oraz tradycyjne wędliny. Pośród potraw prym wiedzie bigos i pierogi. Należy wymienić także napoje bezalkoholowe i alkoholowe, np. śliwowicę łącką. Ważne miejsce na liście żywności tradycyjnej zajmuje pieczywo tradycyjne i wyroby piekarniczo-cukiernicze, np. sękacz.
 
Żywność tradycyjna, gdy trafia na rynek, może być oznaczona różnymi europejskimi oznaczeniami. Na przykład kabanosy, kiełbasa jałowcowa czy olej rydzowy oznaczony jest znakiem "Gwarantowana Tradycyjna Specyficzność". Jagnięcina podhalańska, jabłka grójeckie czy andruty kaliskie sygnowane są znakiem "Chronione Oznaczenie Geograficzne", a znak "Chroniona Nazwa Pochodzenia" konsument napotka na takich produktach jak oscypek, podkarpacki miód spadziowy czy karp zatorski.
 
W Polsce w projekcie dotyczącym sieci TRaFooN, który rozpoczął się w 2013 r. i potrwa do 2016 r. uczestniczą Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, Instytut Ogrodnictwa ze Skierniewic, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie oraz Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN.
 
Projekt, którego koszt wynosi 4 mln euro, koordynuje w Unii Europejskiej Uniwersytet Hohenheim.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Jaume Escofet

Źródło: Nauka w Polsce PAP

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,653ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Ogniska HPAI rozlewają się na całą Polskę

Grypa ptaków zbiera żniwo. Główny Lekarz Weterynarii poinformował o nowym wysypie ognisk. Tym razem w pięć dni potwierdzono 27 ognisk wirusa HPAI u drobiu.  Badania...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE