Advertisement

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego poszukują mikroorganizmów „zjadających” plastiki

Poszukiwania nieznanych dotąd mikroorganizmów rozkładających plastiki to główny cel projektu prowadzonego przez zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego poszukują mikroorganizmów „zjadających” plastiki
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego poszukują mikroorganizmów „zjadających” plastiki Fot. materiały prasowe

Projekt, którego celem jest odnalezienie mikroorganizów rozkładających plastik i sklonowanie produkowanych przez nie enzymów do drożdżaków prowadzi zespół dr. Piotra Biniarza z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Przedsięwzięcie zostało dofinansowane kwotą ponad 1,1 mln zł z programu SONATINA 5, z Narodowego Centrum Nauki – poinformowała w środę PAP rzeczniczka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Małgorzata Moczulska.

Wrocławscy naukowcy chcą pobrać i zbadać próbki z różnych środowisk, aby odnaleźć w nich nieznane dotąd mikroorganizmy rozkładające plastiki, takie jak nylon, polistyren, poliuretan, czy polipropylen – podała Moczulska.

Kolejnym krokiem ma być sklonowanie produkowanych przez te mikroorganizmy enzymów do szybko rosnących drożdżaków (Yarrowia lipolytica). Naukowcy zakładają, że drożdżaki będą w stanie zarówno wydajnie produkować enzymy, jak i rosnąć bezpośrednio na odpadach lub ściekach komunalnych, usuwając z nich mikroplastiki.

„Obecnie oczyszczanie np. ścieków z mikroplastików w sposób chemiczny lub fizyczny może sprawiać problemy. Stworzone przez nas drożdżaki robiłyby to z kolei wydajnie i niejako przy okazji. A to pozwoliłoby znacznie ograniczyć ilość plastiku w środowisku” – podkreślił dr Biniarz.

Projekt wrocławskich naukowców ma być prowadzony do 2024 r.(PAP)

Źródło: naukawpolsce.pap-Piotr Doczekalski

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Advertisement
11,152FaniLubię
4,484ObserwującyObserwuj
3,942ObserwującyObserwuj
7,180SubskrybującySubskrybuj

Drukowana żywność to już nie fantastyka naukowa, ale konsumencka przyszłość

Naukowcy pracują nad nowymi zastosowaniami druku 3D do produkcji żywności. „W niektórych aspektach to z pewnością nasza konsumencka przyszłość” - uważa prof. dr hab....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE