Obróbka termiczna i inteligentne ule odpowiedzią na spadającą liczebność pszczół

Od kilkudziesięciu lat liczebność pszczół miodnych, dzikich pszczół i innych zapylaczy w Europie spada. Szkodniki, patogeny, pestycydy i zmiana klimatu spowodowały, że śmiertelność pszczół osiągnęła niepokojący poziom. Obecnie w Europie jest około 13 milionów kolonii pszczół miodnych mniej, niż potrzeba do prawidłowego zapylania upraw.

rolnictwo, portal rolny, pszczoły, warroza, ochrona pszczół, na ratunek pszczołom

Poważny spadek liczebności pszczół miodnych jest inspiracją dla wielu działań na rzecz rozwiązania tego problemu w całej Europie. Dwa przedsiębiorstwa zdobyły środki unijne na opracowanie innowacyjnych rozwiązań pszczelarskich: bezchemicznej metody zwalczania szkodników (w ramach projektu HApi) oraz koncepcji połączonych uli (w ramach projektu BEE LABEL).

Zwalczanie roztocza Varroa

Metoda zwalczania szkodników zaproponowana przez pewną austriacką firmę inżynieryjną koncentruje się na zwalczaniu zarażenia roztoczem Varroa oraz przenoszonego przez niego wyniszczającego wirusa zdeformowanych skrzydeł. Pasożytnicze roztocza przedostają się do uli, przyczepiając się do grzbietów dorosłych pszczół. Następnie wślizgują się do komórek wylęgowych, a po ich zamknięciu się zaczynają żywić się rozwijającymi się pszczołami. W ciągu kilku dni samice roztoczy zaczynają znosić jaja, które rozmnażają się po osiągnięciu dojrzałości. Zanim pszczoła rozwinie się i opuści swoją komórkę, wraz z nią pojawiają się aż trzy zapłodnione roztocza, kontynuując cykl. Rozległe zakażenie roztoczami Varroa jest w stanie uśmiercić całe kolonie pszczół za sprawą przenoszonych przez nie chorób i wirusów.

Większość metod rozwiązuje problem poprzez stosowanie środków chemicznych w celu zahamowaniu rozwoju roztoczy. Aby jednak uniknąć negatywnego wpływu środków chemicznych na jakość wosku i smak miodu, ule można oczyszczać dopiero po zebraniu miodu. Z drugiej strony, czekanie także stwarza problemy: zmiany klimatu doprowadziły do przyspieszenia sezonu lęgowego pszczół, co daje roztoczom więcej czasu na rozmnażanie się.

Opracowana przez firmę innowacyjna metoda umożliwia rozpoczęcie leczenia na początku sezonu, ponieważ nie wykorzystuje żadnych środków chemicznych. Jej skuteczność opiera się na pewnym kluczowym fakcie. W trakcie przeobrażania się larw w dojrzałe pszczoły są one odporne na bardzo wysokie temperatury. Pasożyty nie posiadają takiej zdolności.

Ramki uli zawierające komórki wylęgowe wprowadza się do urządzenia nazywanego Varroa Controller. Szczelnie zamknięte komórki wylęgowe są wystawione na działanie temperatury rzędu 40–47°C przez dwie godziny. Nie szkodzi to w żaden sposób larwom, ale roztocza umierają w ciągu kilku godzin.

Połączone ule

Francuski start-up rozwiązał problem malejącej populacji pszczół, podchodząc do niego z innej perspektywy. Badacze opracowali zdalny system monitorowania o nazwie Bee Label, który ostrzega pszczelarzy przed problemami dotyczącymi uli.

Temperatura, jasność, wilgotność, orientacja i stabilność inteligentnego ula są monitorowane za pomocą czujników. Czujnik masy informuje pszczelarzy o wielkości kolonii i produkcji miodu. Zmiany pogodowe wpływające na zachowanie pszczół są również rejestrowane w oparciu o pomiary ciśnienia atmosferycznego. Informacje te są wysyłane do właściciela ula e-mailem lub SMS-em.

System oferuje również rozwiązanie narastającego problemu kradzieży uli. Alarm przeciwkradzieżowy informuje pszczelarzy, gdy dojdzie do przemieszczenia uli.

Uczestnicy projektu BEE LABEL (Bee Label: A new remote beehive surveillance for better bee health and secured pollination) pracują nad udoskonaleniem systemu poprzez dodanie nowych czujników, kamer i paneli słonecznych. Zakończony już projekt HApi (HApi – Hyperthermia in Apiculture – A new product against the Deformed Wing Virus of honey bees) koncentrował się na hipertermii jako bezchemicznej metodzie zwalczania szkodników.

Redakcja AgroNews, fot. 

Źródło: Cordis KE

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,177FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,621ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Nawet 100 tys. euro rocznie dla grup i organizacji producentów

15 kwietnia Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła przyjmowanie wniosków o wsparcie w ramach działania Tworzenie grup producentów i organizacji producentów finansowanego z PROW...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE