Ostateczny podział kwot mlecznych w sezonie 2013-2014

Dnia 15 marca br. ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 266/2013 w sprawie podziału między dostawy a sprzedaż bezpośrednią kwot mlecznych ustalonych na sezon 2013/2014 w załączniku IX do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007.
 

 

\"\"

 

Państwa członkowskie powiadomiły o ilościach ostatecznie przeliczonych na wniosek producentów między indywidualnymi kwotami na dostawy i na sprzedaż bezpośrednią. Ponadto, zgodnie z załącznikiem I do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 zmienionego rozporządzeniem rady (WE) nr 72/2010 całkowite krajowe kwoty dla wszystkich państw członkowskich zostały podwyższone o 1% z dniem 1 kwietnia 2013 roku, z wyjątkiem kwoty dla Włoch, która została już wcześniej podwyższona o 5%.

Czytaj także:
Żywność drożeje! Co najbardziej?
Makarony Polskie – większe zyski i lepsza rentowność!
Widoczne spadki na rynku cukru!

Państwa te zgłosiły zatem Komisji podział między dostawy i sprzedaż bezpośrednią dodatkowych ilości referencyjnych. Całkowita kwota dostaw hurtowych mleka w sezonie 2013/14 wyniosła w skali całej UE ponad 151,068 mln ton (w związku z przyznaniem kwoty dla nowego członka UE – Chorwacji, była to wielkość o 1,41% większa niż w roku kwotowym 2012/2013), sprzedaż bezpośrednia jest natomiast o 2,39% wyższa niż w poprzednim sezonie i wynosi ok. 3,58 mln ton stanowiąc tym samym 2,31% całej kwoty.

Standardowo największa kwota dostaw przysługuje Niemcom (niespełna 30,23 mln ton) największą sprzedaż bezpośrednią tradycyjnie osiągnęła natomiast Rumunia, ponad 1,71 mln ton. W kraju tym także udział sprzedaży bezpośredniej w kwocie mlecznej jest najwyższy w UE (52,18%).

Kwota, jaką dysponuje w sezonie 2013/14 Polska, wynosi niespełna 10,056 mln ton. Bezpośrednia sprzedaż stanowi 1,45% łącznej ilości referencyjnej, czyli ok. 146 tys. ton, kwota dostaw hurtowych zaś osiągnęła poziom niespełna 9,91 mln ton. 

Źródło: FAMMU/FAPA,  
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu     
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polski drób niedługo na azjatyckich stołach 

„Produkujemy rocznie trzy mln ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE” – informował Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa - Izba Gospodarcza (KRD-IG),...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics