Otwarto nowoczesny ośrodek badawczy zajmujący się uprawą pasową

W czwartek, 16 stycznia br. w Śmielinie w województwie kujawsko-pomorskim zostało oficjalnie otwarte Centrum Badawczo-Rozwojowe Agro-Środki-Technika-Technologia, którego misją jest kompleksowe pogłębianie wiedzy na temat pasowej uprawy roli.

Centrum Badawczo-Rozwojowe, strip-till, uprawa pasowa, Agro-Land, Marek Różniak

Twórcą i jednostką prowadzącą Centrum Badawczo – Rozwojowe w Śmielinie jest firma Agro-Land Marek Różniak, natomiast sama inwestycja powstała przy wsparciu udzielonym przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.

W obliczu klęsk żywiołowych oraz ocieplania się klimatu światowe rolnictwo stoi przed niezwykłym wyzwaniem – jak przy coraz mniejszej ilości wody i pogarszającym się stanie gleb utrzymać wysoki poziom i jakość produkcji żywności?

Centrum Badawczo-Rozwojowe Agro – Środki – Technika – Technologia

Odpowiedzią na to jest uprawa pasowa, polegająca na ograniczeniu liczby przejazdów po polu do jednego, w trakcie którego wykonywane są wszystkie czynności agrotechniczne związane z uprawą roli, nawożeniem przedsiewnym i siewem. Jej istotą jest głębokie spulchnianie gleby w wąskich pasach stanowiących łącznie nie więcej niż 1/3 powierzchni pola, na którym pozostaje ponad 50% resztek roślinnych. Uprawa ta łączy w sobie korzystne elementy uprawy tradycyjnej z systemem no-tillage. Centrum Badawczo-Rozwojowe Agro – Środki – Technika – Technologia będzie jednym z najnowocześniejszych tego typu ośrodków na świecie, specjalizującym się w kompleksowym badaniu i rozwoju tej technologii.

– Naszą misją jest wprowadzanie do rolnictwa technologii opartych na solidnych fundamentach nauki wynikających z systematycznych badań i prac rozwojowych realizowanych przez światowej klasy naukowców i praktyków. W przeciągu trzech lat zamierzamy stworzyć rozwiązania, które zrewolucjonizują branżę rolniczą oraz pozwolą na redukcję nakładów energii i emisji CO2 do atmosfery, a także zminimalizują negatywny wpływ działalności człowieka na środowisko naturalne. Podczas prac bierzemy pod uwagę bieżące warunki glebowe oraz klimatyczne – mówi Marek Różniak, twórca Centrum Badawczo-Rozwojowego.

Badania w trzech obszarach

W laboratoriach Centrum Badawczo-Rozwojowego zespół ekspertów będzie prowadził badania w trzech obszarach: technologii strip-till, zabiegach nalistnych oraz poprawie żyzności gleby, by dostosować technologie i metody uprawy roślin do aktualnych warunków klimatycznych i agrarnych, które wciąż się zmieniają.

Szczegółowe obszary badań i prac rozwojowych zaplanowanych w polskim ośrodku obejmują opracowywanie, doskonalenie, walidację oraz przygotowanie do wdrażania i komercjalizacji innowacyjnych środków do produkcji rolnej, techniki rolniczej i technologii uprawy roślin. W pierwszym obszarze badań eksperci będą doskonalili technologię jednego przejazdu, a także poszerzali gamę uprawianych gatunków roślin i elementów ich technologii oraz czynności agrotechnicznych.

W drugim będą prowadzone badania nad zabiegami nalistnymi, m.in. zwiększeniem wydajności roślin i poprawą jakości plonów poprzez opracowanie nowych oraz rozwój istniejących wysokiej jakości preparatów zmieniających właściwości wody do zabiegów agrochemicznych, nawozów dolistnych i biostymulatorów.

Będziemy potrzebować o 50 proc. więcej żywności. Jak rolnictwo temu podoła?

W trzecim, ostatnim zakresie prac badawczych, eksperci będą opracowywali składy i formuły mikrogranulatów nawozowych do uprawy roślin rolniczych i warzyw polowych oraz określali efekty ich zastosowania w agrotechnice roślin.

Już teraz rozwiązania tworzone w Śmielinie – w szczególności siewniki marki Mzuri – spotykane są na 4 kontynentach. Ambicją Centrum jest wprowadzanie na rynek światowy najnowocześniejszych rozwiązań łączących najwyższą wydajność produkcji rolnej z ekologią – szczególnie w trudnych warunkach agrarnych i pogodowych.

Redakcja AgroNews

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,532ObserwującyObserwuj
5,440SubskrybującySubskrybuj

Grzegorz Puda: Pandemia nie osłabiła pozycji polskiego rolnictwa

Pomimo światowego kryzysu wywołanego pandemią, handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi nie załamał się. W ubiegłym roku odnotowano 7% wzrost wartości eksportu, w stosunku do roku...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE