PE bierze się za pestycydy

Parlament Europejski chce poprawić zarządzanie stosowaniem pestycydów w UE.

Biuro prasowe PE poinformowało, że Około 50 proc. żywności przetestowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2016 r. zawierało pozostałości pestycydów. W 3,8 proc. próbek przekroczone zostały najwyższe dopuszczalne poziomy tych pozostałości. Pestycydy oraz zawarte w nich substancje czynne są uważnie monitorowane w Unii Europejskiej. Jednak w ostatnich latach pojawiły się obawy dotyczące procedury zatwierdzania, w szczególności po odnowieniu zatwierdzenia glifosatu w 2017 r.

Aby lepiej chronić ludzkie zdrowie, Parlament Europejski chce poprawić zarządzanie stosowaniem pestycydów w UE.

Więcej przejrzystości w procedurze zatwierdzania pestycydów

W lutym 2018 r. Parlament powołał komisję specjalną mającą zbadać unijną procedurę zatwierdzania pestycydów. 16 stycznia posłowie do PE poparli sprawozdanie końcowe tej komisji, wzywając do wprowadzenia przejrzystszych procedur, by zapewnić odpowiedzialność polityczną.
Posłowie zalecają, aby:

  • zapewniono publiczny dostęp do badań wykorzystywanych w procedurze zatwierdzania,
  • przedsiębiorcy składający wniosek o zatwierdzenie substancji ujawniali w publicznym rejestrze wszystkie badania wymagane prawem, aby zagwarantować, że wszystkie odpowiednie informacje zostaną uwzględnione,
  • naukowcy ponownie przeanalizowali badania nad rakotwórczym działaniem glifosatu oraz aby ustalono najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów w glebie i wodach powierzchniowych,
  • pestycydy i zawarte w nich substancje czynne były dokładnie testowane, z uwzględnieniem skumulowanych skutków oraz toksyczności długoterminowej,
  • pestycydy nie były już wykorzystywane na dużą skalę w pobliżu szkół, placówek opieki nad dziećmi, placów zabaw, szpitali, oddziałów położniczych i domów opieki.

Lepszy dostęp do badań nad bezpieczeństwem łańcucha żywności

W grudniu 2018 r. Parlament przyjął w głosowaniu aktualizację rozporządzenia w sprawie ogólnego prawa żywnościowego obejmującą bezpieczeństwo żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego w UE, w tym zdrowie zwierząt, ochronę roślin i produkcję.

Proponowane nowe przepisy mają ułatwić publiczny dostęp do badań wykorzystywanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w ocenie ryzyka związanego z produktami spożywczymi oraz zagwarantować, że badania te są wiarygodne, obiektywne i niezależne.

Sporządzony ma być wspólny unijny rejestr zleconych badań, by Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności mógł sprawdzać, czy przedsiębiorstwa nie zataiły niekorzystnych dla siebie badań. Jeśli dowody przedstawione przez wnioskodawców są wątpliwe, urząd może zażądać przeprowadzenia dodatkowych badań.

Substancje zaburzające funkcjonowanie układu hormonalnego

Substancje zaburzające działanie układu hormonalnego wykorzystywane w rolnictwie mają chronić rośliny przed szkodnikami, ingerując w ich wzrost lub rozmnażanie. Mogą one jednak wpływać na ludzkie zdrowie i wywoływać nowotwory hormonozależne, cukrzycę czy bezpłodność.

W październiku 2017 r. posłowie do PE zablokowali propozycję Komisji Europejskiej, by skreślić niektóre składniki pestycydów z listy substancji zaburzających działanie układu hormonalnego.

Promowanie rozwiązań alternatywnych

W 2016 r. Europejczycy wydali 30,7 mld EUR na zakup żywności ekologicznej, co oznacza wzrost o prawie 50 proc. w porównaniu do roku 2012. W 2018 r. posłowie zaktualizowali obowiązujące przepisy o produkcji ekologicznej i znakowaniu produktów ekologicznych, by odzwierciedlić poważne zmiany w tym sektorze.

W 2017 r. posłowie do PE przyjęli rezolucję, w której zwrócili się do Komisji o opracowanie wniosków mających przyspieszyć ocenę, zatwierdzanie i rejestrację pestycydów niskiego ryzyka.

Redakcja AgroNews, na podst. PE, fot. flickr.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,368ObserwującyObserwuj
5,450SubskrybującySubskrybuj

Siewnik wkręcił dłoń kobiety

Do nieszczęśliwego wypadku doszło na polu w Olszownicy, gm. Baćkowice. Podczas zasiewów zbóż siewnik wciągnął rękę kobiecie. "Po przybyciu na miejsce zdarzenia jednostek ochrony przeciwpożarowej ...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE