Polski drób bije rekordy!

W 2012 r. Polska zdetronizowała Wielką Brytanię i została liderem w UE w produkcji mięsa kurcząt. Tak też pozostanie w 2013 r.

 

\"\"

 

Bowiem – jak wylicza wiceszef Krajowej Rady Drobiarskiej (KRD) Maciej Przyborski – w tym roku w Polsce produkcja drobiu może się zwiększyć o 8-9 proc., a na Wyspach nie rośnie. Padnie więc kolejny rekord – komentuje „Rz”.

Według KRD w 2012 r. wyprodukowaliśmy łącznie 1,92 mln ton mięsa drobiowego, a wartość rynku, liczona w cenach zbytu, to już ponad 10 mld zł.

Produkcja rośnie, bo jemy coraz więcej drobiu. Według Agencji Rynku Rolnego w 2013 r. przeciętny Polak może zjeść 27,5 kg tego mięsa (przed rokiem było to o prawie 1 kg mniej). KRD szacuje zaś, że spożycie sięga już 30 kg (w 2012 r. było to 28 kg, a w 1990 r. 11 kg).

Czytaj także:

Wzrost cen ziemi w II kwartale 2013 r.

Interaktywna wystawa Anniversary Tour!

Rozwój branży napędza też eksport. Przez 5 pierwszych miesięcy 2013 r. sprzedaliśmy za granicę 240 tys. ton drobiu. To o 14 proc. więcej niż przed rokiem – wylicza KRD.

A w całym 2013 r. eksport może sięgnąć 620 tys. ton – stwierdza Przyborski. W ubiegłym, rekordowym, roku był na poziomie 510 tys. ton.

 

Źródło: TVP.INFO

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jakie wsparcie czeka na rolników do końca 2025 roku? ARiMR publikuje harmonogram naborów

Rolnicy w Polsce mogą przygotować się na intensywny sezon składania wniosków o wsparcie. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa opublikowała zaktualizowany harmonogram naborów w ramach...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics