Polskie produkty promują się w Paryżu

Jak informuje Agencja Rynku Rolnego w niedzielę 21 października br. rozpoczęła się 25 edycja międzynarodowej wystawy produktów rolno-spożywczych SIAL w Paryżu.

W tym roku, dzięki ARR, mieliśmy możliwość zaznaczenia obecności polskich firm w szerszym zakresie.
W ramach działań Branżowego Programu Promocji Branży Polskich Specjalności Żywnościowych, realizowanego przez Agencję Rynku Rolnego, w pawilonie narodowym wystawy SIAL, na stoisku Programu obecne są firmy:
 
 
•    Food Service Sp. z o.o. – wyśmienite mięso wieprzowe i wołowe,
•    PPHU Activ, naturalne soki tłoczone na bazie polskich jabłek,
•    Skłodowscy Sp. z o.o. – garmażeria z polskiej kuchni, wołowe steki siekane,
•    Zakłady Mięsne Mościbrody, tradycyjne wędliny i inne wyroby garmażeryjne,
•    Zakłady Mięsne PEKPOL Ostrołęka S.A. – wyjątkowe polskie wędliny oparte na tradycyjnych recepturach,
•    Zakład Przemysłu Mięsnego Zaczyk – najwyższej jakości mięso wołowe, świetne steki.
 
Ponadto, w branżowych pawilonach SIAL Paryż w ramach Branżowego Programu Promocji Branży Polskich Specjalności Żywnościowych wystawiają się:
•    BARTEX Sp. z o.o. – otrzymywane z mleka innowacyjne dodatki do żywności,
•    „GRANA” Sp. z o.o. – pożywne kawy zbożowe,
•    Kupiec Sp. z o.o. – produkty śniadaniowe, wafle ryżowe i inne artykuły przetwórstwa zbożowo-młynarskiego,
•    SERTOP Sp. z o.o. – sery topione wytwarzane w oparciu o receptury nie wymagające konserwantów.
 
Przedsiębiorcy ci mogą eksponować swoją ofertę asortymentową oraz prowadzić rozmowy biznesowe na dogodnie zlokalizowanych i wyposażonych stoiskach w głównych pawilonach wystawowych.

W poniedziałek 22 października stoisko narodowe Polski oraz stoiska polskich przedsiębiorców odwiedził Minister Rolnictwa Francji Pan Stéphane Le Foll. Francuskiego gościa przyjmowała oficjalna delegacja, w której skład weszli: Ambasador RP we Francji Pan Tomasz Orłowski, Radca ds. Rolnictwa w Ambasadzie RP we Francji Pani Joanna Stachowiak, Radca Minister Kierownik Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji we Francji Pan Janusz Pieńkowski oraz przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Delegacja Ministerstwa Rolnictwa Francji wzięła również udział w degustacji polskich specjalności towarzyszącej oprawie polskiej ekspozycji w pawilonie narodowym. Uznanie Pana Ministra zyskała pieczona polędwica wołowa podawana na grzance z jabłkami i żurawiną oraz polskie miody pitne. Wołowina sous-vide przygotowana została przez Pana Marcina Piotrkowskiego członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni na bazie surowca dostarczonego przez firmę ZPM Zaczyk.

Pokaz kulinarny i degustacja to element efektownie dopełniający prezentację wyrobów polskich wystawców. Poprzez nowoczesne i finezyjne metody obróbki kulinarnej i podania potraw umożliwia ona zwiedzającym poznanie specyfiki polskiej żywności i kultury kulinarnej. Wraz z możliwością skosztowania polskich specjałów goście otrzymują przepisy degustowanych potraw. Od niedzieli 21 października do czwartku 25 października przedmiotem pokazów kulinarnych i degustacji są również m.in. żurek na wieprzowinie z jajkiem, gulasz wołowy w stylu myśliwskim oraz pierogi z kapustą i grzybami.

Wystawa SIAL Paryż to jedna z największych imprez wystawienniczych branży rolno-żywnościowej na świecie. Uczestniczy w niej 5900 wystawców i odwiedzana jest przez ponad 140 000 zwiedzających pochodzących z około 200 krajów, w tym z tak odległych rynków jak Brazylia, Argentyna, Chiny, Japonia, Australia i Republika Południowej Afryki. Odbywa się ona w Paryżu co dwa lata na zmianę z partnerską wystawą Anuga w Kolonii o podobnym profilu i zasięgu. Przedsiębiorcy zainteresowani udziałem, w tym uzyskaniem powierzchni wystawienniczej, w wystawie Anuga w Kolonii w 2013 roku mogą uzyskać stosowne wsparcie w Agencji Rynku Rolnego w ramach Branżowego Programu Promocji Branży Polskich Specjalności Żywnościowych.

Źródło: Agencja Rynku Rolnego
Redakcja AgroNews, fot.: sxc
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE