Poprawa nastrojów na rynku wieprzowiny?

Uruchomienie dopłat do prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego spotkało się z dużym zainteresowaniem polskich przedsiębiorców. Dzięki temu można z rynku zdjąć część nadwyżek mięsa, co powinno spowodować podniesienie cen żywca wieprzowego.

„Rynek wieprzowiny odbija się od dna.
Znaczne podwyżki cen mięsa – tak wygląda w tym tygodniu sytuacja na giełdach towarowych. Jest też spory ruch, szczególnie biorąc pod uwagę, że to luty – miesiąc w którym zwykle nic się nie dzieje. Przyczyn takiej sytuacji jest kilka. Od piątku największe zakłady przetwórcze podniosły ceny skupu żywca, a to przede wszystkim z powodu wprowadzenia unijnych dopłat do przechowywania mięsa. Firmy planują zgromadzić większe zapasy wieprzowiny.

Zakłady intensywnie poszukują żywca wieprzowego, ale tego wciąż brakuje na rynku. Ceny półtusz w ciągu tygodnia wzrosły nawet o 1/5, czyli o złotówkę. Teraz za kilogram trzeba zapłacić maksymalnie 6 zł, sporadycznie można jeszcze znaleźć towar o 40 gr tańszy. Nie pozostało to bez wpływu na ceny elementów, zarówno krajowych, jak i tych sprowadzanych z zagranicy. Bo dopłaty do magazynowania wieprzowiny dotyczą całej Unii.
Kilogram łopatki z kością kosztuje blisko 6 zł. Za szynkę trzeba zapłacić o złotówkę więcej. Cena schabu bez kości przekroczyła już 13 zł. Przy okazji wzmożonych zakupów wieprzowiny, nieco większe zainteresowanie jest też skórkami i tłuszczami” – poinformował Agrobiznes z dnia 9 lutego 2011 r.

Rolnicy przekonują, że aby wychodzili na swoje, powinni dostawać za kilogram mięsa około 5,5-6 złotych. Jednak w tym momencie sukcesem będzie już to, że uda się utrzymać nieduży, ale systematyczny wzrost cen skupu.

Redakcja AgroNews, fot. morguefile.com
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + 4 =

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,164FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,357ObserwującyObserwuj
5,850SubskrybującySubskrybuj

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich poza rzeźnią

Bywają sytuacje gdy zdrowe zwierzę np. świnia, owca, krowa czy koń złamie kończynę lub ulegnie innemu wypadkowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się. Przy...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE