12 marca br. Ministerstwo Finansów zapowiedziało, że w związku z najnowszymi odczytami inflacji oraz prognozami dynamiki cen podstawowych produktów spożywczych objętych stawką VAT 0 proc., podjęto decyzję o nieprzedłużaniu po 31 marca 2024 roku okresowego obniżenia stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze. Wielkopolska Izba Rolnicza uważa, że decyzja jest zbyt pochopna i spowoduje pogłębienie tragicznej sytuacji polskich rolników.
13 marca br. Wielkopolska Izba Rolnicza wystosowała pismo do Ministra Finansów – Andrzeja Domańskiego w którym apeluje o odstąpienie od planowanego pomysłu Ministerstwa Finansów i utrzymanie obniżenia stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze co najmniej do końca 2024 roku, przy uważanej analizie trendów inflacyjnych, popytu na żywność i nastrojów konsumenckich.
„Naszym zdaniem decyzja o nieprzedłużaniu okresowego obniżenia stawki VAT jest zbyt pochopna. Powrót do 5 proc. stawki VAT na żywność w całości przełoży się na wzrost cen żywności w sklepach o min. 5 proc. W praktyce może to być jeszcze więcej, gdyż handlowcy mogą wykorzystać podwyżkę VAT, jako pretekst do podwyżki cen. Dotyczy to bardzo dużej części podstawowych artykułów spożywczych. W efekcie będzie to odczuwalne dla wszystkich konsumentów. To co zyska budżet państwa (12-13 mld zł w skali roku), jednocześnie uszczupli budżety gospodarstw domowych” – napisała Wielkopolska Izba Rolnicza w komunikacie.
Aktualna sytuacja dochodowa rolników jest tragiczna
Warto zaznaczyć, iż obecnie ceny żywności są na relatywnie niskim poziomie, a mimo to, nie udaje się zdjąć nadwyżki wyprodukowanej żywności z rynku. Powrót do 5 proc. stawki VAT na żywność, a co za tym idzie – podwyżka cen żywności spowodują dalsze ograniczenia konsumpcji, co z pewnością nie pomoże polskiemu rolnictwu i przetwórstwu rolno-spożywczemu. Dodatkowo trwająca obecnie wojna cenowa pomiędzy dwoma wielkimi sieciami handlowymi, zdecydowanie nie sprzyja dostawcom, gdyż to na nich przeczują one swoje koszty.
Aktualna sytuacja dochodowa rolników jest tragiczna, ze względu na duży wzrost kosztów produkcji i dramatyczny spadek cen skupu. Nie możemy sobie pozwolić na kolejne ruchy, które tę sytuację tylko pogorszą, a takie konsekwencje może przynieść powrót do VAT-u na podstawowe produkty spożywcze. Pozostali uczestnicy spożywczego łańcucha dostaw, czyli przetwórcy i handlowcy, przerzucą ewentualne konsekwencje powrotu VAT-u na najsłabsze ogniwo, czyli na rolników.
Pełną treść wystąpienia WIR znajdą Państwo tutaj.
Opracowanie:
Grzegorz Wysocki
Aleksander Poznański