Produkcja przetworów mleczarskich wre

Istotne zwiększenie skupu mleka w Polsce w trzech pierwszych kwartałach br. (o 7,6% względem analogicznego okresu 2011 r. do 7543 tys. t) przełożyło się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich, za wyjątkiem produktów fermentowanych – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

Największe zmiany odnotowano w odniesieniu do mleka w proszku. Według danych Eurostatu, w analizowanym okresie produkcja pełnego mleka w proszku (PMP) wyniosła 24,2 tys. ton, tj. była o 24% wyższa niż przed rokiem. W tym samym czasie wyprodukowano o ponad 11% więcej (8,4 tys. t, co dało łącznie 84,4 tys. t w pierwszych dziewięciu miesiącach br.) odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). Niemniej, w jednym i drugim przypadku dynamika wzrostu produkcji stopniowo wyhamowuje.

W samym wrześniu zakłady mleczarskie wytworzyły już o prawie 9% mniej OMP niż w analogicznym miesiącu przed rokiem, zaś tempo przyrostu produkcji PMP obniżyło się do +5% z +102% notowanych jeszcze w kwietniu br. W okresie styczeń – wrzesień br. dosyć istotnie zwiększyło się także przetwórstwo mleka na masło i inne przetwory z tłuszczu mlecznego ogółem (wyrażone w ekwiwalencie masła o zawartości tłuszczu 82,00%) – o prawie 16% w relacji rocznej do 120,8 tys. ton.

W zakładach mleczarskich wzrosła także produkcja serów dojrzewających – o około 15% r/r do 230 tys. t – w nieco mniejszym stopniu serów świeżych – o 2% do 283 tys. ton. Produkcja przetworów świeżych ulegała w tym roku mniejszym zmianom.

Zwiększono głównie produkcję śmietany – o prawie 7% do 171,7 mln l – oraz mleka płynnego – o około 2% do 1992,0 mln litrów. W stosunku do ubiegłego roku wytworzono mniej fermentowanych napojów mlecznych – o około 2%. Przy spowolnieniu gospodarczym w Polsce i w krajach sąsiadujących, ta tendencja utrzyma się prawdopodobnie także w kolejnych miesiącach.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here