Prognozy rynku mleczarskiego do 2030 roku

Rynek mleczarski w Unii Europejskiej i na świecie jest odporny na pandemię. Handel zagraniczny jest również na dobrym poziomie. W 2021 roku Komisja Europejska przewiduję odbudowę gospodarki.

Prognozy rynku mleczarskiego do 2030 roku
Prognozy rynku mleczarskiego do 2030 roku

PKB w UE w 2020 roku spadło o 6,3%, szacunki na rok bieżący zakładają wzrost o 3,7%. Światowe PKB w 2020 roku spadło o 3,4%, natomiast w 2021 roku powinno wzrosnąć o 5,2%. Chiny oczekują wzrostu PKB o 8%. Ceny pasz rosną od listopada ubiegłego roku w całej Unii Europejskiej. Na koszty produkcji negatywnie wpływa również wzrost cen oleju napędowego. Pogłowie krów mlecznych w UE w 2020 roku spadło o 1,1%. Wzrost pogłowia odnotowano jedynie w Irlandii i Belgii. W USA w 2021 roku Komisja Europejska przewiduje wzrost produkcji, jednak nie będzie on tak duży jak w 2020 roku.

Prognozy do 2030 roku:

  • przywrócenie lokalnych i regionalnych łańcuchów dostaw
  • produkcja zwierzęca stanie się bardziej zrównoważona
  • wzrośnie niekonwencjonalna produkcja mleka np. NON GMO
  • popyt konsumentów będzie ukierunkowany na poszczególne kategorie produktów
  • wzrost produkcji mleka o 0,6% rok do roku
  • utrzyma się trend spadkowy pogłowia krów mlecznych
  • wzrośnie produkcja serów i OMP
  • coraz większym zainteresowaniem ze strony konsumentów będą cieszyć się produkty świeże
  • wzrośnie zainteresowanie na serwatkę i OMP ze strony importerów
  • Unia Europejska pozostanie największym eksporterem produktów mleczarskich
  • 70% unijnego eksportu będą stanowiły: ser, serwatka i sery
  • zredukowana zostanie różnica między cenami OMP i masła
  • wzrost cen sera i serwatki
  • średnia cena mleka w 2030 roku będzie wynosić około 38 EUR

Rynek mleka jest stabilny

Źródło: Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Znaczenie żywej fabryki azotu

Najważniejszym i niezbędnym składnikiem pokarmowym jest azot. Gwarancja odpowiedniej ilości tego pierwiastka w kluczowych momentach rozwoju roślin jest priorytetowa. Zapewni to możliwość zbudowania wysokiego...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE