Promuj unijną żywność – to się opłaca!

W połowie listopada br. Komisja Europejska zaaprobowała kolejne, nowe programy promujące unijną żywność – informuje FAMMU/FAPA.

 

\"Promuj

 

Tym razem Komisja zaaprobowała 14 programów wspierających i promujących unijne produkty jedynie na rynkach państw trzecich w tym między innymi w krajach takich jak: Rosja, Chiny, kraje Ameryki Łacińskiej oraz Ameryki Północnej a także w Norwegii czy Japonii i krajach azjatyckich.

W sumie koszt wszystkich programów opiewa tym razem na sumę 53,86 mln EUR z czego jak zawsze połowa pokryta zostanie z unijnego budżetu – 27,15 mln EUR. Tym razem promocją objęte zostaną następujące produkty – świeże oraz przetworzone owoce i warzywa, produkty mleczne, oliwa z oliwek, produkty o chronionych nazwach, mięso, produkty organiczne oraz kwiaty.

Czytaj: Polskie jabłka wspomogą Unię

Wspomniane 14 programów zostało wyodrębnione spośród zgłoszonych w połowie czerwca bieżącego przez wszystkie kraje członkowskie łącznie 34 programów. W przypadku nowych programów promujących świeże owoce i warzywa oraz ich przetwory – przyjęto łącznie 6 następujących programów – promowane świeże owce i warzyw pochodzące z Bułgarii, Belgii, Włoch oraz Słowenii i Łotwy, a także przetworzone owoce i warzywa pochodzące z Grecji.

W sumie w całym bieżącym 2012 roku Komisja przyjęła do realizacji 34 programy promujące unijne produkty, o łącznej wartości kampanii oszacowanej na 124,6 mln EUR, z czego wspomniana już połowa pokrywana jest przez Komisję Europejską – 63,1 mln EUR.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot.: sxc
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,169FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,516ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE