Wraz ze wzrostem ludności na świecie do 9 mld w 2050 roku będzie rosło zapotrzebowanie na żywność, której światowa produkcja musi wzrosnąć o 70%.
Wydaje się to możliwe przez wzrost areału upraw lub dalszą intensyfikację produkcji. Oba te rozwiązania są coraz częściej kwestionowane. Wzrost areału upraw w świecie napotyka na ograniczenia i może wzrosnąć jedynie o 10% . W Unii Europejskiej istnieje wręcz niebezpieczeństwo utraty 20 mln ha ziemi ornej do 2030 roku głównie w wyniku urbanizacji krajów członkowskich i produkcji biopaliw.
Stanowi to blisko 11% obszaru będącego obecnie pod uprawą. Intensyfikacja produkcji rolnej ma również swoje ograniczenia ekonomiczne i środowiskowe i może prowadzić do niebezpieczeństwa degradacji środowiska naturalnego, w tym głównych środków produkcji jakimi zarządza rolnik tzn. gleby, wody i powietrza.
Już teraz ocenia się, że blisko 40% gruntów ornych w świecie jest zagrożonych degradacją co może uniemożliwić wzrost produkcji żywności ze względu na areał ziemi uprawnej lub koszty jej wyprodukowania.
W krajach Unii Europejskiej wzrasta presja społeczna aby produkować żywność metodami przyjaznymi środowisku naturalnemu. Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na metody jakimi żywność jest produkowana i staje się to jednym z ważnych kryteriów wyboru produktu na półce sklepowej.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów producenci żywności zaczęli zwracać większą uwagę na sposób jej produkcji. Wiele firm sektora spożywczego deklaruje współpracę z rolnikami realizującymi metody rolnictwa zrównoważonego. Ma temu też służyć certyfikacja produkcji rolnej. W świecie funkcjonuje już ponad 400 certyfikatów dotyczących produkcji żywności.
Metody produkcji żywności, które godzą odpowiednią jej ilość i jakość z wymaganiami społecznymi, etycznymi i bez niszczenia środowiska przyrodniczego w procesie produkcji oraz zapewniające godziwe wynagrodzenie dla rolnika i jego rodziny nazywamy rolnictwem zrównoważonym.
Dariusz Rutkowski
Koordynator projektu „Rolnictwo zrównoważone”
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu