Rolnictwo zrównoważone, czyli jakie…

Kolejny prelegent prof. dr hab. Ryszard Hołownicki z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach przedstawił rolę techniki w zrównoważonym stosowaniu środków ochrony roślin. Największe bowiem szkody przynosi ich nieumiejętne stosowanie lub zła jakość sprzętu.

Zdaniem Profesora najnowsze rozwiązania techniczne są dostępne, jednakże skala ich zastosowania jest niewielka. Właściwe stosowanie środków ochrony roślin zapewnia wysoką skuteczność  z jednoczesnym niwelowaniem zagrożenia dla środowiska. Prof. Hołownicki, podobnie jak prof. Pruszyński zwrócił uwagę na konieczność  wdrożenia systemu podnoszenia kwalifikacji w tej dziedzinie, skuteczne doradztwo rolnicze oraz wzrost świadomości ekologicznej.

 

\"\"

 

Przedstawicielka Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pani Magdalena Januszewska zaprezentowała zarys „Krajowego planu działania na rzecz ograniczania ryzyka związanego ze stosowaniem środków ochrony roślin na lata 2013-2017”. Ten strategiczny dokument ma na celu dostarczenie rolnikom odpowiedniej wiedzy na temat zasad integrowanej ochrony roślin dla zapobiegania zagrożeniom związanym ze stosowaniem środków ochrony roślin. Planowane działania obejmą tworzenie stron internetowych, organizacje seminariów i konferencji, a także bezpośrednie szkolenia w zakresie integrowanej ochrony, które w przyszłym roku mają objąć ponad 200 osób.

Juliusz Młodecki, wiceprezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku, wskazał w swoim wystąpieniu na znaczenie bioróżnorodności oraz odpowiednio stosowanego płodozmianu. Według niego jedyną powszechnie stosowaną rośliną bez nałożonych limitów produkcji, która sprzyja płodozmianowi, jest rzepak. Dla zapewnienia odpowiedniego poziom bioróżnorodności uprawy rzepaku powinny zostać zwiększone do miliona hektarów. Rafał Mładanowicz, prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż, wyraził obawy związane z implementacją postanowień Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej.

Według niego stawiają one pod znakiem zapytania polskie bezpieczeństwo żywieniowe oraz wprowadzają nadmierne ograniczenia dotyczące wielkości produkcji. Prezes Mładanowicz jednocześnie zapewnił, że polscy rolnicy produkują wysokiej jakości żywność, która jest bezpieczna dla konsumentów oraz podkreślił, iż konieczna jest ścisła współpraca instytucji związanych z rolnictwem, zwłaszcza w kwestiach dotyczących edukacji rolniczej.

Czytaj dalej: Co wiemy o produkcji integrowanej

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics