Strategie Grains podnosi prognozę zbiorów pszenicy

W kwietniowym raporcie Strategie Grains podwyższył poprzednią prognozę tegorocznych zbiorów pszenicy miękkiej z 143,6 mln ton do 144,7 mln ton. Korekta uwzględnia korzystne warunki pogodowe. Oznacza to jednak w dalszym ciągu zbiory o 4 proc. niższe w ujęciu rok do roku.

 

\"rolnictwo,

 

– Korekta uwzględnia oczekiwania wyższego plonowania, co przełoży się na poprawę zbiorów przede wszystkim w Niemczech, Francji, Hiszpanii oraz Wielkiej Brytanii – łącznie o 800 tys. ton, a także w Austrii, Szwecji, na Węgrzech, w Czechach i Słowacji – łącznie o 400 tys. ton. Poza tym francuska firma analityczna podwyższyła przewidywaną produkcję jęczmienia w Unii do 60,5 mln ton z poprzednich 60,1 mln ton. Tak więc obecna prognoza dla tego gatunku jest bardzo zbliżona do zeszłorocznego wyniku w wysokości 60,8 mln ton – wyjaśniają analitycy FAMMU/FAPA.

Czytaj także:
Powschodowe zwalczanie chwastów w zbożach ozimych. Porady eksperta

Pogoda w ostatnim miesiącu sprzyjała uprawom zbożowym. Spore opady deszczu i odpowiednia temperatura sprawiły, że kondycja zbóż w UE jest generalnie dobra, z perspektywami dobrych plonów głównie we Francji, Niemczech oraz krajach położonych w środkowej i południowo-wschodniej części Europy.   Sytuacja jest również zadowalająca w takich krajach jak Hiszpania, Włochy i kraje bałtyckie.

W Polsce zbiory będą słabsze
Gorzej jest w Polsce i w krajach skandynawskich, gdzie niesprzyjające warunki przezimowania upraw spowodowały liczne wymarznięcia pszenicy. W naszym kraju eksperci szacują, że straty w zasiewach zbóż ozimych przekroczyły 10 proc. Najbardziej ucierpiał jęczmień i właśnie pszenica.

– Na przykład w woj. lubuskim zostały uszkodzone w stopniu silnym lub bardzo silnym odmiany pszenicy charakteryzujące się poziomem mrozoodporności 2-2,5 (w skali 9 st.), ale w rejonach centralnych i północnych kraju, gdzie spadki temperatury były większe, uszkodzenia w stopniu silnym dotyczyły także pszenic charakteryzujących się poziomem mrozoodporności 4-5 (w skali 9 st.). Jako przykład może posłużyć sytuacja w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Żelisławki (woj. pomorskie), w którym nawet odmiany pszenicy charakteryzujące się dość wysokim stopniem mrozoodporności (przekraczającym 4 w skali 9 stopniowej) zupełnie wymarzły, a odsetek areału pszenicy zniszczonej przez mróz w całym wymienionym gospodarstwie przekroczył 85 proc. Pewien wpływ na stopień zimowania pszenicy miał stopień jej zaawansowania w rozwoju przed zimą tzn. tak jak zwykle lepiej zimowały zasiewy wczesne silniej rozwinięte, ale zdarzały się też przypadki odwrotne – lepsze zimowanie zasiewów bardzo późnych (listopadowych), w szczególności będących w fazie szpilkowania. Przy omawianiu stanu zasiewów pszenicy należy także zwrócić uwagę na formy „przewódkowe”, które na ogół w rejonach, gdzie wystąpiły mrozy zostały całkowicie zniszczone – ocenia dr hab. Jerzy Grabiński, prof. nadzw. z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB w Puławach.

Zasiewy na finiszu
W większości zasiewy jęczmienia jarego w Unii zostały już ukończone, wyjątkiem są kraje północnej Europy. Siewy kukurydzy rozpoczęto w kwietniu na południu i w środkowej części Europy, w tym we Francji. Strategie Grains skorygowała prognozę tegorocznych zbiorów tego gatunku w Unii o 500 tys. ton do 63,4 mln ton, uwzględniając przede wszystkim rewizje szacunków areału w Niemczech, Grecji, Polsce, Chorwacji i Rumunii. Pomimo to prognozowane zbiory są w dalszym ciągu o 11 proc. powyżej ubiegłorocznego wyniku.

oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Michael Illuchine

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Ogórek, dynia czy cukinia oczyszczą glebę

Korzystne właściwości oczyszczania gleb rolniczych bez szkodzenia środowisku mają rośliny takie jak ogórek, dynia, cukinia, melon czy arbuz. Usuwają one trwałe zanieczyszczenia organiczne pochodzące...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE