Wzorem lat ubiegłych – wysypu spodziewamy się po majowym weekendzie. Kilkudniowa przerwa w handlu wystarczy, by podaż była bardzo duża – informuje Redakcja Rolna TVP.
Szparagi w Polsce wciąż są mało popularne, roczna produkcja to około 2 tysięcy ton. Nasi zachodni sąsiedzi zbierają kilkadziesiąt tysięcy ton, a mimo to jeszcze je sprowadzają, między innymi od nas.
Naszym zagłębiem szparagowym jest Wielkopolska. W ofercie poznańskiej giełdy polskie szparagi pojawiły się jeszcze w połowie kwietnia. Startowały z poziomu około 10 złotych za pół kilogramowy pęczek. Teraz minimalne stawki są o połowę niższe.
Szparagi (rynki hurtowe) zł/kg
- Poznań 9,00 – 14,00
- Warszawa 15,00 – 22,00
Kilogram kosztuje dziś od 9 do 19 złotych. szparagi są też dostępne w podwarszawskich Broniszach, ale tu trzeba za nie zapłacić od 15 do 22 złotych za kilogram.
Na razie w ofercie są tylko szparagi białe, na zielone trzeba jeszcze poczekać.
Źródło: Agnieszka Niemcewicz, Redakcja Rolna TVP, www.tvp.pl/rolna, fot. sxc.hu