Tydzień na rynku zbóż i oleistych – rzut oka na wykresy

W skali minionego tygodnia (kończącego się 13-go października 2023) unijna pszenica podrożała o 2,5 euro (1,1%) do 237,25 eur/t. Kontraktowi w Paryżu pomogły wzrosty notowań amerykańskiej pszenicy i osłabienie wspólnej waluty.

Jednak dominacja dostawców z basenu Morza Czarnego ograniczyło skalę wzrostu. W minionym tygodniu Egipt kupił dużą partię pszenicy pochodzącą głównie z Rosji i mniejszą ilość z Bułgarii i Rumunii. Ceny transakcyjne rosyjskiej pszenicy spadły do 260 usd/t, czyli o 10 usd poniżej obowiązującej nieoficjalnie do niedawna w eksporcie ceny minimalnej.

W tygodniu unijna kukurydza potaniała o blisko 5 euro (-2,2%) do 200,25 eur/t. Końcówka tygodnia przyniosła spadek cen listopadowego kontraktu na historyczne minima tej serii. Na rynku widoczna jest presja spadkowa wynikająca z trwających w Europie i całej półkuli północnej zbiorów.

Notowania rzepaku podlegały dużym wahaniom w minionym tygodniu. Wyceny mocno spadały na początku minionego tygodnia pod wpływem taniejących olejów roślinnych, gdy okazało się, że zapasy oleju palmowego w Malezji mocno wzrosły. Odbicie na rynku soi i ropy w końcówce tygodnia pomogło ograniczyć skalę tygodniowej przeceny do niespełna 1 euro. Ostatecznie najbliższa seria rzepaku zamknęła tydzień ceną 425,5 eur/t.

W minionym tygodniu niepokojące (prowzrostowe dla surowców) informacje płynące z frontu wojny Izraela z Hamasem były łagodzone przez postępy w eksporcie ukraińskich zbóż przez nowy korytarz zbożowy na Morzu Czarnym. Wzrostowa końcówka tygodnia wynikała z publikacji październikowych prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa w których dokonano cięcia średnich plonów, a w konsekwencji produkcji kukurydzy i soi w USA.

Aktualne dane pokazują, że działający od miesiąca ukraiński korytarz na Morzu Czarnym pozwolił już wyeksportować ponad 1 mln towarów.

Wykresy notowań najbliższego kontraktu futures na 13.10.2022:

Giełda w Paryżu:

Giełda w Chicago:

Andrzej Bąk

Źródło: Euronext-Paryż, CBoT

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

„Od pola do stołu”: Nieudana strategia UE na rzecz bardziej ekologicznej żywności

Strategia „Od pola do stołu”, która miała być sztandarową polityką UE na rzecz bezpieczeństwa i dobrej jakości żywności, spaliła na panewce. Komisja Europejska przedstawiła strategię...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics