Ukraińskie jaja zaleją unijny rynek?

Ukraiński zakład produkujący i dystrybuujący jaja pod marką TM „JASENSVIT” rozpoczyna własnie dostawy jaj w skorupkach klasy A na rynki państw członkowskich UE. Szykuje się agresywna ekspansja eksportowa.

\"rolnictwo,

Zakład, który uzyskał zezwolenie na eksport do Unii Europejskiej jest częścią grupy Ovostar Union należącej do trójki największych producentów jaj kurzych konsumpcyjnych i będącej liderem w produkcji płynnych produktów przetwórstwa jaj na Ukrainie. Zgoda na eksport obowiązuje od 12 września 2017 r.

Nie tylko JASENSVIT chce sprzedawać jaja do UE

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz – „JASENSVIT” jest pierwszym zakładem, który został umieszczony na liście przedsiębiorstw Komisji Europejskiej dopuszczonych do przywozu jaj spożywczych klasy A na rynek unijny. Wcześniej ukraińskie firmy nie mogły eksportować jaj klasy A w skorupkach przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez unijnych konsumentów.

Mimo tego, że  Ukraina już w 2013 r. została umieszczona w wykazie państw trzecich, z których dopuszczalny jest przywóz drobiu i produktów drobiowych do UE, to nie spełniała ona szczególnych warunków weterynaryjnych dotyczących zwalczania salmonelli w stadach towarowych kur niosek. Zatem, wcześniej unijny rynek był otwarty dla Ukrainy wyłącznie dla przywozu produktów przetwórstwa jaj i jaj w skorupkach klasy B, czyli z możliwością ich przeznaczenia wyłącznie do przemysłu spożywczego. Sytuacja zmieniła się, gdy Komisja Europejska zatwierdziła w 2015 r. przedłożone przez władze Ukrainy programy zwalczania salmonelli u kur niosek dające takie same gwarancje skuteczności  jak podobne programy realizowane w państwach członkowskich UE.

– Obserwacje rynku potwierdzają, że kolejne zakłady ukraińskie podjęły starania o uzyskanie zezwoleń na wywóz jaj kurzych klasy A do Wspólnoty. Mowa, przede wszystkim, o jednym z wiodących przedsiębiorstw ukraińskich specjalizujących się w produkcji jaj w skorupkach i suszonych produktów jajecznych – Grupie AVANGARDCO – twierdzi Katarzyna Gawrońska, Główny Specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Udział firmy Ovostar Union w fermowej produkcji jaj na Ukrainie w 2016 r. wyniósł 18 proc., co oznacza prawie 1,5 mld sztuk. W zeszłym roku sprzedaż jaj wzrosła o 24 proc.,  z czego prawie 30 proc. trafiło na eksport, głównie do Zjednoczonych Emiratów Arabskich oraz Liberii. Firma zwiększa również dynamikę produkcji przetworów jajecznych, które znajdują odbiorców przede wszystkim w Arabii Saudyjskiej i UE.

10 mln niosek i 2 mld jaj

Katarzyna Gawrońska, Specjalistka KIPDiP uważa, że Grupa Ovostar Union stawia na dalsze zwiększanie mocy produkcyjnych i agresywną ekspansję eksportową, w tym do Europy. Gawrońska sądzi, że kapitał ukraiński będzie poszukiwał okazji do zainwestowania na którymś z rynków państw unijnych.

Realizowane przez ukraińskie przedsiębiorstwo inwestycje do 2018-2019 roku mają zwiększyć zaplecze produkcyjne do 10 mln kur niosek, a produkcja roczna powinna osiągnąć poziom 2 mld sztuk jaj. W opinii ukraińskiej firmy jeden z ważniejszych warunków realizacji założeń strategicznych został właśnie spełniony. Chodzi o uzyskanie uprawnień eksportowych dla jaj klasy A do Unii Europejskiej. Przypomnijmy, że do tej pory, od 2015 roku, przedsiębiorstwo wysyłało produkty jajeczne do Unii Europejskiej.

Redakcja AgroNews, fot. Ovostar Union, JASENSVIT

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE