Unia zwiększy kontyngenty na mięso z Ukrainy?

Unia Europejska chce zwiększyć kontyngenty dla wywozu mięsa drobiowego przez ukraińskie przedsiębiorstwa. Zmiany miałyby objąć także mięso wołowe i wieprzowe – wynika z doniesień agencji informacyjnej Interfax powołującej się na serwis prasowy Ukraińskiej Konfederacji Agrarnej.

kontyngenty dla Ukrainy, mięso drobiowe, drób, wołowina, wieprzowina, KIPDiP

Jak twierdzi Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz takie zapowiedzi padły z ust K. Hell – szefa sektora rolnego delegatury UE na Ukrainie – podczas posiedzenia Komisji Rolnej Rady Najwyższej.

– Ukraińska administracja zadeklarowała, że zrobi wszystko, aby wzmocnić pozycję ukraińskich towarów na rynku UE. Jednym z narzędzi jest właśnie zwiększanie kwot importowych w sektorze mięsnym – czytamy na stronie KIPDiP.

Ukraina podkreśla, że do tej pory dzięki umowie stowarzyszeniowej krajowe firmy zwiększyły eksport artykułów rolno-spożywczych aż o 32 procent.

– Co więcej, trwają prace nad zmianami ukraińskiego prawodawstwa, aby Ukraina mogła skorzystać z unijnego wsparcia finansowego w zakresie rozwoju obszarów wiejskich – informuje KIPDiP.

Obecnie europejskie instytucje finansowe udzielają kredytów inwestycyjnych dla przedsiębiorstw ukraińskiego sektora rolno-spożywczego. Ich celem jest wypełnienie luk rynkowych oraz wsparcie rozwoju infrastruktury i innowacji. Pomoc ta jest kierowana przez Europejski Bank Inwestycyjny (EIB) oraz Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju (EBRD) dla ukraińskich firm branży rolno-spożywczej. Ponadto, firmy tego sektora stanowią znaczącą część programów pożyczkowych tych instytucji oferowanych jako wsparcie dla małych i średnich przedsiębiorstw. Jeden z największych ukraińskich producentów drobiu otrzymał w ostatnich latach dwa kredyty od europejskich instytucji finansowych na budowę biogazowni do utylizacji odchodów kurcząt.

Import i eksport mięsa drobiowego z krajów trzecich

W okresie jedenastu miesięcy 2018 r. import do Polski mięsa drobiowego z krajów trzecich wyniósł 22 960,8 t. Całość importowanego mięsa pochodziła z Ukrainy.

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie I-XI 2018 r. UE zaimportowała 753 403 t. mięsa drobiowego. Główne kierunki importu to Tajlandia (285,9 tys. t.), Brazylia (280,2 tys. t.), Ukraina (114,9 tys. t.), Chile (35,3 tys. t.), Chiny (22 ,5 tys. t.). W tym okresie UE wyeksportowała łącznie około 1 645 000 t. mięsa drobiowego.

Redakcja AgroNews, na podst. KIPDiP, MRiRW, fot. flickr.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + twenty =