Uprawy sadownicze po zimie mają się nieźle

Rośliny sadownicze przezimowały na ogół dobrze – po zimie 2015/2016 w sadach nie odnotowano większych strat – ocenia Główny Urząd Statystyczny.

 

\"rolnictwo,
 

Silne mrozy występujące w styczniu, przy braku okrywy śnieżnej, spowodowały natomiast w niektórych rejonach kraju uszkodzenia na plantacjach truskawek. Straty te dotyczyły szczególnie młodych nasadzeń z 2015 r. Wiosną wiele plantacji było w słabej kondycji, a w województwie pomorskim część z nich została nawet zaorana.

– Ruszenie wegetacji drzew i krzewów owocowych oraz truskawek początkowo zapowiadało się bardzo wcześnie, jednak wiosenne chłody przyczyniły się do jej spowolnienia. W celu przyspieszenia wzrostu część upraw truskawek została przykryta folią lub włókniną. Rośliny sadownicze rozpoczęły wiosenną wegetację przeważnie później niż w roku poprzednim. Najwcześniejsze gatunki drzew (brzoskwinie, morele) zaczęły kwitnąć lokalnie w ostatniej dekadzie marca. Przygruntowe przymrozki, jakie rejonami wystąpiły w kwietniu, nie wyrządziły znaczących szkód w kwitnących drzewach i krzewach owocowych oraz na plantacjach jagodowych – wynika z danych GUS.

Warunki agrometeorologiczne oraz stan zaawansowania siewów warzyw gruntowych jest bardzo zróżnicowany w poszczególnych rejonach kraju.

– Na przeważającym obszarze, do siewu warzyw przystąpiono w III dekadzie marca, lecz ich zaawansowanie było na ogół gorsze niż w roku ubiegłym. Wielu rolników wstrzymało się z siewem oraz wysadzaniem rozsad warzyw ze względu na duże wahania temperatur. Warunki do wschodów roślin warzywniczych były bardzo zróżnicowane. Początkowo w wielu rejonach gleba była słabo uwilgotniona z uwagi na niewielkie zapasy wody po zimie (ubiegłoroczną suszę i brak śniegu). Późniejsze opady deszczu poprawiły nieco stan uwilgotnienia gleby. Na wielu plantacjach pierwsze wschody roślin były także utrudnione ze względu na niskie temperatury występujące nocą. W celu przyspieszenia wschodów część warzyw została przykryta włókniną lub niską folią. Tylko w niektórych rejonach kraju zaobserwowano zdecydowanie korzystne warunki dla siewu i rozwoju warzyw oraz ich dość wyrównane wschody – czytamy w komunikacie GUS.

Redakcja AgroNews, fot. Kamila Szałaj
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ceny żywności wzrosły do najwyższego poziomu od 1,5 roku. Co zdrożało najbardziej?

Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny żywności rosły w październiku trzeci miesiąc z rzędu. Pokazuje to indeks cen żywności FAO*, który wyniósł średnio 127,4 punktu w październiku, co...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics