W lutym indeks cen żywności FAO był najwyższy w historii

Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w lutym wynik 140,7 pkt. Oznacza to, że poprzedni historyczny rekord z lutego 2011 został przekroczony o 3,1 punktu. Wzrost miesięczny indeksu sięgnął 3,9 procent w stosunku do stycznia i 20,7 procent powyżej poziomu z lutego 2021 roku.

W lutym drożały wszystkie, oprócz cukru, towary wchodzące w skład indeksu. Wśród drożejących towarów najmocniej zyskały na wartości oleje roślinne, produkty mleczne i zboża, a najmniej mięso.

Warto pamiętać, że raport niniejszy obejmuje dopiero początkowy etap wzrostu cen artykułów żywnościowych wynikający z najazdu Rosji na Ukrainę. Dalsze gwałtowne wzrosty cen mają miejsce w marcu.

Towary taniejące:

Indeks cen cukru FAO spadł w lutym o 1,9 procent (trzeci miesiąc z rzędu) do poziomu najniższego od lipca 2021 roku. Nadal jednak cukier jest o 15,3% droższy niż przed rokiem. Korzystne perspektywy produkcji w głównych krajach eksportujących, zwłaszcza w Indiach i Tajlandii, w połączeniu z poprawą warunków wzrostu w Brazylii nadal negatywnie wpływały na światowe ceny cukru. Ceny etanolu w Brazylii spadły w lutym trzeci miesiąc z rzędu w wyniku zmniejszonego popytu krajowego, wywierając dalszą presję na obniżenie światowych cen cukru. Jednak umocnienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego, co zwykle ogranicza dostawy z Brazylii, największego światowego eksportera cukru, zapobiegło większym spadkom cen cukru.

Grupy towarów drożejących:

Indeks cen olejów roślinnych FAO wzrósł w lutym najbardziej, bo o 8,5 procent w stosunku do stycznia i ustanowił nowy rekord. Utrzymująca się siła cen wynikała głównie z rosnących cen oleju palmowego, sojowego i słonecznikowego. W lutym międzynarodowe ceny oleju palmowego wzrosły drugi miesiąc z rzędu ze względu na utrzymujący się globalny popyt importowy, który zbiegł się w czasie z ograniczonymi możliwościami eksportu z Indonezji, wiodącego światowego eksportera oleju palmowego. W międzyczasie światowe wartości oleju sojowego nadal rosły w związku z pogarszającymi się perspektywami produkcji soi w Ameryce Południowej. Znacząco wzrosły również międzynarodowe ceny oleju słonecznikowego, czemu sprzyjały obawy związane z zakłóceniami w regionie Morza Czarnego, które mogą potencjalnie obniżyć eksport. Rosnące ceny ropy naftowej również wspierały kompleks olejów roślinnych.

Indeks cen produktów mlecznych FAO odnotował w lutym wzrost o 6,4 procent w porównaniu z poprzednim miesiącem. Był to szósty z rzędu wzrostowy miesiąc. W skali roku indeks ten zyskał 24,8%. W lutym międzynarodowe notowania wszystkich produktów mleczarskich reprezentowanych w indeksie umocniły się, czemu sprzyjało dalsze zacieśnianie się rynków światowych w wyniku niższych niż oczekiwano dostaw mleka w Europie Zachodniej i Oceanii. Oprócz ograniczonych światowych dostaw, utrzymujący się popyt importowy, zwłaszcza z Azji Północnej i Bliskiego Wschodu, doprowadził do gwałtownych wzrostów cen pełnego mleka w proszku i serów.

Indeks cen zbóż FAO był w lutym 3,0 procent wyższy niż miesiąc wcześniej

Indeks cen zbóż FAO był w lutym 3,0 procent wyższy niż miesiąc wcześniej i 14,8% powyżej lutego 2021 roku. W lutym ceny wszystkich głównych zbóż wzrosły w stosunku do wartości z poprzedniego miesiąca. Światowe ceny pszenicy wzrosły o 2,1 procent, w dużej mierze odzwierciedlając nową niepewność globalnych dostaw w związku z zakłóceniami w regionie Morza Czarnego, które mogą potencjalnie utrudnić eksport z Ukrainy i Federacji Rosyjskiej, dwóch głównych eksporterów pszenicy. Ceny eksportowe ziarna grubego również wzrosły o 4,7 proc. Światowe ceny kukurydzy wzrosły o 5,1 procent miesiąc do miesiąca, co wynikało z połączenia utrzymujących się obaw o stan upraw w Argentynie i Brazylii, rosnących cen pszenicy oraz niepewności dotyczącej eksportu kukurydzy z Ukrainy, głównego eksportera. Wśród innych zbóż gruboziarnistych ceny eksportowe zarówno sorgo, jak i jęczmienia również umocniły się z miesiąca na miesiąc, zyskując odpowiednio 5,9 i 2,7 proc. Międzynarodowe ceny ryżu wzrosły w lutym o 1,1 procent, głównie dzięki aprecjacji walut niektórych eksporterów w stosunku do dolara.

Indeks cen mięsa FAO wyniósł 112,8 pkt w lutym, co oznacza wzrost miesięczny o 1,1 procent. Nadal jednak ceny mięsa były o 15,3 procent powyżej ich wartości z lutego poprzedniego roku. W lutym międzynarodowe notowania mięsa wołowego osiągnęły nowy rekordowy poziom, napędzany silnym globalnym popytem importowym przy ograniczonych dostawach bydła gotowego do uboju w Brazylii i wysokim popycie na odbudowę stada w Australii. Ceny wieprzowiny również wzrosły, odzwierciedlając zwiększony popyt wewnętrzny i zmniejszone dostawy wieprzowiny w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych. Notowania mięsa owczego obniżyły się czwarty miesiąc z rzędu ze względu na wysokie dostawy eksportowe w Oceanii. Tymczasem ceny mięsa drobiowego nieznacznie spadły z powodu zmniejszonego importu przez Chiny po zakończeniu Święta Wiosny i niższego popytu krajowego w Brazylii.

 Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wysoka dynamika cen mleka. Do kiedy się utrzyma?

Wartość polskiego eksportu mleczarskiego w pierwszych 4 mies. 2022 zwiększyła się o 38% r/r, głównie z uwagi na wzrost cen. W szczególności wzrosły ceny...
12,518FaniLubię
4,343ObserwującyObserwuj
3,939ObserwującyObserwuj
4,180SubskrybującySubskrybuj

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE