Wyhodowana w SGGW odmiana MiniKiwi trafiła do sklepów

Rok 2015 jest drugim sezonem, w którym do sklepów trafiła odmiana ‘MiniKiwi’ (Actinidia arguta).
 

\"rolnictwo,
 

Owoce są mniejszą wersją popularnego kiwi, ale zasadnicza różnica tkwi w skórce, która jest jadalna. MiniKiwi hodowane są bez ochrony chemicznej i  zawierają niezwykle dużo cennych składników prozdrowotnych.  Ponadto wyróżniają się atrakcyjnym wybarwieniem i smakiem. Wielce prawdopodobne, że nowa odmiana kiwi znajdzie uznanie konsumentów. Dzięki promocji owoców MiniKiwi przez pracowników naukowych z SGGW, uprawa tej oryginalnej rośliny zyskuje w naszym kraju coraz więcej zwolenników.

Czytaj także:
Naukowcy: mini kiwi można uprawiać w Polsce północno-wschodniej

Projekt badawczy dotyczący Actinidia arguta  realizowany jest na Wydziale Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu przez zespół dr. hab. Piotra Latochy i finansowany  przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Ma na celu opracowanie optymalnej technologii towarowej uprawy tej rośliny i wybór najlepszej odmiany. Powinno to w jeszcze większym stopniu przyczynić się do rozpowszechnienia uprawy tych nie tylko smacznych, lecz także niezwykle wartościowych owoców.  Już teraz w różnych regionach Polski powstają kolejne plantacje ”MiniKiwi”. 

Redakcja AgroNerws, fot. SGGW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here