Kryzys w Ukrainie wpływa na przemysł spożywczy w zakresie dostaw niektórych artykułów spożywczych, a w szczególności oleju słonecznikowego i innych olejów roślinnych oraz surowców i składników do produkcji niektórych artykułów spożywczych.
![Znakowanie żywności opakowanej w związku z brakiem surowców z Ukrainy Znakowanie żywności opakowanej w związku z brakiem surowców z Ukrainy](https://i0.wp.com/agronews.com.pl/wp-content/uploads/noodles-5808_1280.jpg?resize=696%2C522&ssl=1)
Biorąc pod uwagę wyjątkowość zaistniałej sytuacji oraz trudną do przewidzenia dostępność niektórych surowców, przewidziano możliwość warunkowego stosowania przez przedsiębiorców branży spożywczej tymczasowych sposobów informowania konsumenta w zakresie zaistniałych zmian składu produktów. Dotyczy to wyłączenie sytuacji spowodowanych brakiem lub niedoborem surowców bezpośrednio związanych z obecną sytuacją w Ukrainie.
Dopuszczalne warunkowo sposoby informowania konsumenta uwzględniają indywidualne, czasowe podejście przy założeniu, że producent żywności będzie w stanie udowodnić przyczynę zmiany surowca spowodowaną ograniczoną dostępnością danego surowca.
Informacja o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji muszą być zawsze zamieszczone na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie (naklejka (sticker) lub inna forma nadruku bezpośrednio na opakowaniu/etykiecie).
Wojna w Ukrainie zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu na świecie
Więcej informacji w tej sprawie znajduje się w Komunikacie na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.