Żywność będzie bezpieczniejsza

UE przyjmuje wykaz dopuszczonych substancji aromatycznych.

Dzięki dwóm aktom prawnym przyjętym dziś przez Komisję Europejską substancje aromatyczne w żywności staną się jeszcze bezpieczniejsze, a ich stosowanie bardziej przejrzyste. W przemyśle spożywczym dozwolone będzie wykorzystywanie tylko substancji aromatycznych umieszczonych w zatwierdzonym wykazie.

Substancje aromatyczne stosuje się w celu zmiany smaku lub zapachu żywności. Są one bezpiecznie i wykorzystywane od dawna w szerokiej gamie produktów spożywczych, takich jak napoje bezalkoholowe, wyroby cukiernicze, zboża, ciastka i jogurty. Teraz zostały poddane ocenie na poziomie UE.

„Dzięki ciągłym wysiłkom Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz innych organów naukowych przyjęte przepisy dotyczące substancji aromatycznych znacznie poprawią przejrzystość informacji dla obywateli i przemysłu. Wszyscy zainteresowani będą mogli łatwiej dowiedzieć się dokładnie, jakie substancje aromatyczne mogą być stosowane w żywności”, powiedział John Dalli, komisarz ds. zdrowia i polityki konsumenckiej.
Dwa nowe akty prawne mają na celu doprecyzowanie i harmonizację stosowania substancji aromatycznych na jednolitym rynku.

  • Pierwsze rozporządzenie  przewiduje nowy unijny wykaz substancji aromatycznych, które mogą być wykorzystywane w żywności, i będzie stosowane od dnia 22 kwietnia 2013 r., aby przemysł spożywczy w UE miał czas na dostosowanie się do nowych przepisów. Wszystkie substancje aromatyczne nieumieszczone w wykazie będą zakazane po okresie stopniowego wycofywania trwającym 18 miesięcy.
  • Drugie rozporządzenie  dotyczy środków przejściowych dla innych środków aromatyzujących, takich jak środki aromatyzujące ze źródeł niebędących żywnością, i będzie stosowane od dnia 22 października 2012 r.

Nowy wykaz obejmuje ponad 2 100 dopuszczonych substancji aromatycznych. Kolejne 400 pozostanie na rynku do czasu zakończenia oceny przez EFSA. Są to substancje stosowane ud dawana i uznane za bezpieczne przez inne instytucje naukowe.

Większa przejrzystość
Do głównych korzyści z nowych przepisów należy przejrzystość i jasność informacji. Dopuszczone zastosowania substancji aromatycznych będą wyszczególnione według kategorii żywności, do których substancje te mogą być dodawane. Zwiększy się przejrzystość, ponieważ wykaz będzie również dostępny w postaci internetowej bazy danych, co umożliwi konsumentom, przedsiębiorstwom spożywczym i krajowym organom kontroli żywności łatwe sprawdzenie, które substancje aromatyczne można stosować w żywności.

Warunki dopuszczania substancji aromatycznych
Substancja aromatyczna może zostać dopuszczona jedynie wtedy, gdy spełnia następujące warunki:

  • nie stwarza − w świetle dostępnych dowodów naukowych − zagrożenia dla zdrowia konsumentów przy proponowanym poziomie zastosowania;
  • jej użycie nie wprowadza konsumenta w błąd.

Podczas udzielania zezwolenia na stosowanie substancji aromatycznych mogą również zostać uwzględnione inne istotne czynniki. Mogą one obejmować między innymi aspekty dotyczące etyki, tradycji lub środowiska.
 
Egzekwowanie
Dopilnowanie, aby żywność zawierająca niedopuszczone substancje aromatyczne została wycofana z rynku, spoczywa na krajowych organach egzekwowania prawa. Powinny one również poinformować Komisję Europejską i pozostałe państwa członkowskie o danej substancji za pośrednictwem unijnego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF).

Kontekst
Pozytywny wykaz zatwierdzonych substancji aromatycznych stanowi ważny krok w wykonaniu rozporządzenia ramowego  dotyczącego substancji aromatycznych, przyjętego w grudniu 2008 r. Wprowadza ono wymóg, aby stosowanie substancji aromatycznych było bezpieczne i nie wprowadzało konsumenta w błąd.

Źródło: Unia Europejska
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,359ObserwującyObserwuj
5,460SubskrybującySubskrybuj

Prezydent podpisał ustawę o wstrzymaniu sprzedaży ziemi państwowej

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawą o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu. Ustawa przedłuża zakaz sprzedaży państwowej ziemi o 5 lat do 30...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE