Żywność będzie bezpieczniejsza

UE przyjmuje wykaz dopuszczonych substancji aromatycznych.

Dzięki dwóm aktom prawnym przyjętym dziś przez Komisję Europejską substancje aromatyczne w żywności staną się jeszcze bezpieczniejsze, a ich stosowanie bardziej przejrzyste. W przemyśle spożywczym dozwolone będzie wykorzystywanie tylko substancji aromatycznych umieszczonych w zatwierdzonym wykazie.

Substancje aromatyczne stosuje się w celu zmiany smaku lub zapachu żywności. Są one bezpiecznie i wykorzystywane od dawna w szerokiej gamie produktów spożywczych, takich jak napoje bezalkoholowe, wyroby cukiernicze, zboża, ciastka i jogurty. Teraz zostały poddane ocenie na poziomie UE.

„Dzięki ciągłym wysiłkom Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz innych organów naukowych przyjęte przepisy dotyczące substancji aromatycznych znacznie poprawią przejrzystość informacji dla obywateli i przemysłu. Wszyscy zainteresowani będą mogli łatwiej dowiedzieć się dokładnie, jakie substancje aromatyczne mogą być stosowane w żywności”, powiedział John Dalli, komisarz ds. zdrowia i polityki konsumenckiej.
Dwa nowe akty prawne mają na celu doprecyzowanie i harmonizację stosowania substancji aromatycznych na jednolitym rynku.

  • Pierwsze rozporządzenie  przewiduje nowy unijny wykaz substancji aromatycznych, które mogą być wykorzystywane w żywności, i będzie stosowane od dnia 22 kwietnia 2013 r., aby przemysł spożywczy w UE miał czas na dostosowanie się do nowych przepisów. Wszystkie substancje aromatyczne nieumieszczone w wykazie będą zakazane po okresie stopniowego wycofywania trwającym 18 miesięcy.
  • Drugie rozporządzenie  dotyczy środków przejściowych dla innych środków aromatyzujących, takich jak środki aromatyzujące ze źródeł niebędących żywnością, i będzie stosowane od dnia 22 października 2012 r.

Nowy wykaz obejmuje ponad 2 100 dopuszczonych substancji aromatycznych. Kolejne 400 pozostanie na rynku do czasu zakończenia oceny przez EFSA. Są to substancje stosowane ud dawana i uznane za bezpieczne przez inne instytucje naukowe.

Większa przejrzystość
Do głównych korzyści z nowych przepisów należy przejrzystość i jasność informacji. Dopuszczone zastosowania substancji aromatycznych będą wyszczególnione według kategorii żywności, do których substancje te mogą być dodawane. Zwiększy się przejrzystość, ponieważ wykaz będzie również dostępny w postaci internetowej bazy danych, co umożliwi konsumentom, przedsiębiorstwom spożywczym i krajowym organom kontroli żywności łatwe sprawdzenie, które substancje aromatyczne można stosować w żywności.

Warunki dopuszczania substancji aromatycznych
Substancja aromatyczna może zostać dopuszczona jedynie wtedy, gdy spełnia następujące warunki:

  • nie stwarza − w świetle dostępnych dowodów naukowych − zagrożenia dla zdrowia konsumentów przy proponowanym poziomie zastosowania;
  • jej użycie nie wprowadza konsumenta w błąd.

Podczas udzielania zezwolenia na stosowanie substancji aromatycznych mogą również zostać uwzględnione inne istotne czynniki. Mogą one obejmować między innymi aspekty dotyczące etyki, tradycji lub środowiska.
 
Egzekwowanie
Dopilnowanie, aby żywność zawierająca niedopuszczone substancje aromatyczne została wycofana z rynku, spoczywa na krajowych organach egzekwowania prawa. Powinny one również poinformować Komisję Europejską i pozostałe państwa członkowskie o danej substancji za pośrednictwem unijnego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF).

Kontekst
Pozytywny wykaz zatwierdzonych substancji aromatycznych stanowi ważny krok w wykonaniu rozporządzenia ramowego  dotyczącego substancji aromatycznych, przyjętego w grudniu 2008 r. Wprowadza ono wymóg, aby stosowanie substancji aromatycznych było bezpieczne i nie wprowadzało konsumenta w błąd.

Źródło: Unia Europejska
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics