Anglia i Walia mogą sprzedawać mrożony drób po rozmrożeniu. W Unii Europejskiej mięso drobiowe można sprzedawać tylko jako świeże, jako mrożone albo jako szybko (głęboko) mrożone. Do niedawna tak samo było w Anglii oraz Walii. Grypa ptaków spowodowała, że w obu tych krajach przedsiębiorstwa drobiarskie mogą sprzedawać mięso mrożone po rozmrożeniu tak jak mięso świeże czy chłodzone.
Dzięki wyjątkowi wprowadzonemu do przepisów hodowcy oraz zakłady drobiarskie obawiające się o wybuch HPAI mają możliwość wcześniejszego uboju stada i zamrożenia mięsa. Procedura ta nie wymaga jakiegokolwiek uprawdopodabniania obaw czy udowodnienia ich słuszności. Po prostu w Anglii oraz Walii można sprzedawać rozmrożone mięso jako chłodzone mięso świeże. Regulator rynku wymaga tylko od producentów specjalnych etykiet, które mają informować konsumentów o sposobie najlepszego obchodzenia się z produktem.
Ciekawa sytuacja ma miejsce w Irlandii
Kraj ten stosuje zasady unijne, a więc nie pozwala sprzedawać mięsa drobiowego, które wcześniej było zamrożone jako świeżego. Na rynku pojawiły się także głosy, kwestionujące zmianę przepisów w Anglii oraz Walii jako groźnych dla konsumentów, jako kwestionujących obowiązujące od dawna zasady bezpieczeństwa. W odpowiedzi regulatorzy rynku stwierdzili, że proces przemysłowego mrożenia mięsa ma inną charakterystykę niż domowy dlatego sprzedaż rozmrożonego mięsa jest bezpieczna.
Źródło: KIPDiP