Co poprawić w tuczu świń?

Tucz trzody chlewnej nie jest wystarczająco opłacalny, ze względu na często słabą mięsność oraz wysoki poziom kosztów produkcji.

Wyniki uzyskiwane w tuczu trzody chlewnej uzależnione są od wielu czynników, m.in. wartości genetycznej zwierząt, stanu zdrowotnego stada, zbilansowania dawek pokarmowych, warunków mikroklimatycznych w chlewni.

Rolnicy często narzekają, że produkcja żywca wieprzowego jest nieopłacalna z powodu niskich cen skupu. Wiadomo jednak, że zysk zależy nie tylko od ceny tuczników, ale również od kosztów produkcji. Z kolei wysokość tych kosztów uzależniona jest przede wszystkim od stopnia wykorzystania paszy. Zatem o opłacalności produkcji trzody decyduje nie cena 1 kg paszy, lecz koszt uzyskania 1 kg żywca.

Nie mniej ważnym elementem jest znalezienie swojego miejsca na rynku i dostosowanie produkcji do jego potrzeb
(umowa kontraktacyjna z przetwórcą, przynależność do grupy producentów, uczestnictwo w klastrze mięsnym).

Unikać jednej mieszanki
Nowe normy żywienia świń pozwalają na wprowadzenie tuczu dwu- lub trójfazowego, co w konsekwencji pozwala zmniejszyć nakłady paszowe i lepiej dostosować skład paszy do aktualnych potrzeb pokarmowych zwierząt. Stosowanie tylko jednej mieszanki w tuczu powoduje, że zawsze jest ona zbyt słaba na pierwszą fazę wzrostu (30–45 kg), a zbyt bogata na końcową fazę tuczu (powyżej  80 kg).

Wprowadzenie drugiej mieszanki daje możliwość komponowania składu z tańszych surowców paszowych, które są rzadziej wykorzystywane ze względu na ograniczenia stosowania w żywieniu młodych zwierząt.

Tam, gdzie jest to uzasadnione wielkością stada, zaleca się wprowadzenie trzeciej mieszanki, na końcowy okres tuczu.

Przykładowe mieszanki paszowe z użyciem prefiksu firmy SANO

Składnik

Grower I (25-50 kg)

Grower II (50-75 kg)

Finiszer (75-110 kg)

Soja poekstrakcyjna

%

15

12

10

7

7,5

2,5

Rzepak poekstrakcyjny

%

 

5

 

5

 

7,5

Jęczmień

%

60

60

50

50

45

45

Pszenica, pszenżyto

%

22

20

37

35

45

42,5

Aminogold Flavo

%

3

3

3

3

2,5

2,5

Energia metaboliczna

MJ

12,7

12,6

12,7

12,6

12,7

12,6

Białko ogólne

%

15,7

15,8

14,4

14,5

14,0

14,0

Lizyna

%

0,95

0,95

0,85

0,85

0,78

0,78

Witamina A

j.m.

12 000

12 000

12 000

12 000

10 000

10 000

Witamina E

mg

150

150

150

150

125

125


\"AgroNews,Precyzyjne normy
Normy żywienia coraz dokładniej precyzują, jaki poziom składników paszy pokryje potrzeby pokarmowe zwierząt, a jednocześnie pozwoli na ograniczenie zawartości białka w dawce pokarmowej. W zależności od stosowanych komponentów, możliwa jest redukcja ilości białka w mieszankach nawet o 10%. Trzeba jednak pamiętać, że przy zmniejszaniu poziomu białka bardzo ważna staje się kontrola jego zawartości w komponentach wyjściowych służących do produkcji paszy.

Ograniczenie udziału białka w mieszankach dla świń zakłada jednocześnie pełne dostarczenie zwierzętom niezbędnych aminokwasów egzogennych. Z reguły pierwszym aminokwasem limitującym jest lizyna i stanowi ona punkt odniesienia dla zawartości innych aminokwasów.

W bilansowaniu składników pokarmowych podstawowym kryterium jest porównanie ilości składników pobieranych dziennie w paszy z wymaganiami dla danej kategorii zwierząt oraz przy określonej masie ciała. Istotny jest także potencjał genetyczny zwierząt, wyrażony dziennym odkładaniem białka lub masy beztłuszczowej w przyroście masy ciała.

Dobrostan zwierząt
Na ekonomiczną efektywność produkcji żywca wieprzowego w dużym stopniu wpływa środowisko zewnętrzne, zdrowotność stada i stopień jego wyrównania.

Dla uzyskania dobrych wyników produkcyjnych zwierzęta muszą mieć zapewnioną odpowiednią ilość miejsca i światła oraz właściwą temperaturę, wilgotność i skład gazowy powietrza. Na przykład, zbyt wysoka temperatura wywołuje u świń stres termiczny. Wówczas zwierzęta piją więcej wody i jedzą mniej paszy, przyrosty dzienne spadają, wydłuża się czas tuczu i wzrasta ogólne zużycie paszy. Zwiększa się też ryzyko zachorowań. W rezultacie pogarszają się wyniki ekonomiczne.

Utrzymanie produkcji żywca wieprzowego będzie wymagało w najbliższym czasie zwiększonego wysiłku technologiczno-ekonomicznego i organizacyjnego.

Zbigniew Szemczak, KPODR Minikowo, Oddział w Przysieku

Źródło: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.kpodr.pl, fot. sxc.hu
 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics