Dobre prognozy na rynku żywca. Sprawdź!

Ceny skupu żywca wołowego i wieprzowego utrzymają się w najbliższych miesiącach na obecnym, wysokim poziomie, a kurczaki podrożeją – prognozują eksperci Agencji Rynku Rolnego.

Statystyczny Polak zje w tym roku 36 kg wieprzowiny i 27 kg drobiu – podaje gazeta.

 

\"\"

 

Według analityków żywiec wieprzowy pod koniec roku może kosztować 5,50-5,80 zł za kg, bydło 6,10-6,40 zł/kg, młode bydło rzeźne 6,30-6,60 zł/kg, a kurczęta brojlery 3,90-4,20 zł za kg. Prawie takie same ceny są przewidywane na koniec pierwszego kwartału 2014 r. Cena żywca wieprzowego może się ukształtować na poziomie 5,50-5,90 zł/kg, młodego bydła rzeźnego – 6,30-6,70 zł/kg, a kurczaków – 3,90-4,20 zł/kg.

Według danych ministerstwa rolnictwa w drugiej połowie października kilogram żywca wieprzowego kosztował średnio 5,70 zł/kg, bydła – 5,88 zł, bydła młodego – 6,70 zł, a brojlerów – 3,66 zł/kg.

Ceny skupu tych zwierząt będą zależały od unijnych cen oraz od kursu złotego w relacji do euro – podkreślają eksperci ARR w swojej kwartalnej prognozie.

Na wzrost cen skupu trzody wpływ miał dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej. Według GUS pod koniec lipca 2013 r. pogłowie świń w Polsce liczyło nieco ponad 11 mln sztuk, czyli o prawie 4 proc. mniej niż rok wcześniej. Spadek produkcji wieprzowiny i drogi import spowodowały wzrost krajowych cen detalicznych tego mięsa, a w konsekwencji przyczyniły się do spadku jego konsumpcji.

Ocenia się, że w związku z konkurencją tańszego mięsa kurcząt i pogorszeniem sytuacji dochodowej ludności, spożycie wieprzowiny w 2013 r. może być mniejsze niż w 2012 r. o ponad 3 kg na mieszkańca, czyli wyniesie nieco ponad 36 kg na osobę – czytamy w „Rzeczpospolitej”.

Od początku 2013 r. utrzymuje się w naszym kraju spadkowa tendencja cen skupu żywca wołowego. Według danych resortu rolnictwa w połowie października cena skupu bydła ogółem wynosiła średnio 5,90 zł/kg i była o 1,5 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 8 proc. niższa niż rok wcześniej.

Czytaj także:
Unijna wołowina ponownie na amerykańskim rynku!!
Kurczęta tanieją, a rynek drobiu słabnie!
Po wzrostach nagły spadek – co się dzieje na rynku wieprzowiny?!

W Polsce od kilku lat spada spożycie wołowiny. Jest to m.in. wynik relatywnie wysokich cen tego mięsa. W 2012 r., na skutek znacznego wzrostu cen detalicznych wołowiny (o 14 proc. w porównaniu z 2011 r.), spożycie tego mięsa spadło o 24 proc. i wyniosło 1,6 kg na mieszkańca. W 2013 r. wołowina w detalu od stycznia do sierpnia podrożała o 3,4 proc. w stosunku do tego samego okresu roku poprzedniego. Eksperci oceniają jednak, że spożycie mięsa wołowego w 2013 r. będzie na podobnym poziomie jak w 2012 r.

W 2013 r. na krajowym rynku utrzymywała się wzrostowa tendencja cen skupu kurcząt brojlerów i indyków. Według danych z zakładów drobiarskich we wrześniu br. cena skupu kurcząt brojlerów osiągnęła poziom 4,06 zł/kg, a indyków 6,27 zł/kg. Kurczaki były droższe o ok. 1 proc., a indyki – o 20 proc.

Od kilku lat w naszym kraju rośnie nie tylko produkcja drobiu, ale i jego spożycie. W pierwszym półroczu br. produkcja tego mięsa wzrosła o 6 proc. wobec tego samego okresu 2012 r. Drobiu jemy więcej, ponieważ jest on tańszy niż mięso czerwone.

Od stycznia do sierpnia br. ceny detaliczne mięsa drobiowego wzrosły tylko o 0,7 proc. w porównaniu z tym samym okresem 2012 r., podczas gdy ceny mięsa wieprzowego i wołowego wzrosły odpowiednio o 0,9 proc. i o 3,4 proc. Eksperci przewidują, że w tym roku statystyczny Polak zje 27 kg drobiu, czyli o 3 proc. więcej niż rok wcześniej.

Źródło: „Rzeczpospolita”
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Koniec dopłat na zakup pieców gazowych

Tylko do końca tego roku osoby planujące zakup pieca na paliwo kopalne (w tym gaz) będą mogły ubiegać się o dofinansowanie na ten cel....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics