Na rynku indyków, po szczególnie udanym dla producentów III kw. br., widzimy pierwsze obniżki cen żywca – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Według danych MRiRW w ostatnim tygodniu listopada (25.11- 01.12.2013) w monitorowanych zakładach płacono przeciętnie ok. 6,09 zł za kg żywca indorów. W porównaniu z rekordową ceną 6,45 zł/kg (z tygodnia 7-13.10.2013), jest to prawie 6-procentowy (0,36 zł/kg) spadek cen w okresie 8 tygodni. Obserwowana obniżka wydaje się być spowodowana wzrostem podaży surowca na rynku.
Dane GUS mówią o prawie 8-procentowym wzroście w ilości wstawień w lipcu w skali roku. Ten trend utrzymywał się i w okresie sierpień – październik, liczba wstawień była przeciętnie o 13% wyższa w skali roku.
Czytaj także:
Opłacalność produkcji drobiu większa niż przed rokiem
Żywiec indorów mocno w górę!
Drób – liderem eksportu!
Co więcej na rynku obserwujemy spadki cen pasz jak również obniżki cen kurcząt broilerów i trzody. Czynniki te oddziałują prawdopodobnie w kierunku spadku cen indyków. Oczekujemy zatem, że w kolejnych tygodniach ceny żywca mogą się jeszcze obniżyć o 2-5%.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu