Rynek owoców – co tanieje, co drożeje?

W styczniu 2014 r. średnie ceny jabłek na rynkach hurtowych były o 13% wyższe niż w styczniu roku poprzedniego. Ceny jabłek oferowane przez firmy eksportujące wzrosły o 7%, a płacone w spółdzielniach ogrodniczych o 3%. Wyższe były też ceny skupu jabłek płacone przez zakłady przetwórcze (o 14%) – podają  Bożena Nosecka i Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

 

\"\"

 

Ceny gruszek na rynku hurtowym były niższe o 14%, płacone przez spółdzielnie ogrodnicze o 13%, a w firmach eksportujących o 35%. Na rynkach hurtowych potaniały winogrona (o 32%) i banany (o 4%), a podrożały pomarańcze (o 8%), mandarynki (o 7%) oraz cytryny (o 2%). W styczniu br. w porównaniu do grudnia ceny jabłek na rynkach hurtowych wzrosły o 5%, a ceny oferowane przez firmy eksportowe o 9%.

W spółdzielniach ogrodniczych za jabłka przeznaczone do bezpośredniego spożycia płacono o 2% mniej. Nie zmieniła się cena skupu jabłek kierowanych do przerobu. Na rynkach hurtowych droższe były winogrona (o 28%), gruszki (o 10%), mandarynki (o4%) oraz cytryny (o 3%). Tańsze były pomarańcze (o 12%) i banany (o 6%). W grudniu 2013 r. w relacji do grudnia 2012 r. średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów obniżyły się o 0,3%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 1,9%.

Ceny owoców strefy umiarkowanej były wyższe o 0,8% a przetworów owocowych (bez owoców suszonych) o 1,2%. Spośród owoców strefy umiarkowanej wzrosły ceny jabłek (o 15,0%), orzechów (o 9,1%), śliwek (o 0,7%) i pozostałych owoców pestkowych (o 0,3%). Obniżyły się ceny gruszek (o 7,1%) i owoców jagodowych (o 12,8%). Owoce południowe potaniały o 2,0%, w tym owoce cytrusowe o 4,5%, a banany o 0,6%.

Pozostałe owoce południowe (kiwi, figi, ananasy, melony, arbuzy, mango itp.) podrożały o 5,1%. W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w listopadzie 2013 r. w relacji do listopada roku poprzedniego wzrosła o 19%. Więcej też wyprodukowano owoców mrożonych (o 9%).

Produkcja soków zagęszczonych (głównie koncentratu soku jabłkowego) obniżyła się o 27%, kompotów i owoców pasteryzowanych o 3%, a dżemów o 2%. W okresie I-XI 2013 r. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo- warzywnych wzrosła w relacji do analogicznego okresu 2012 r. o 18% do 440,8 tys. ton. Zwiększyła się o 16% produkcja soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych, o 19% pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych oraz o 21% soków z jabłek.

Produkcja soków zagęszczonych wzrosła o 6%, dżemów o 52%, owoców mrożonych o 18%, a kompotów i owoców pasteryzowanych o 2%. Średnia cena zbytu dżemów produkowanych z czarnych porzeczek była w grudniu 2013 r. wyższa niż w grudniu 2012 r. o 5%, a dżemu z truskawek o 1%. Ceny zbytu pitnego soku pomarańczowego obniżyły o 5%, a pitnego soku jabłkowego o 1%. Rozmiary eksportu przetworów owocowych i owoców świeżych były w listopadzie 2013 r. odpowiednio o 25% i 15% niższe niż w listopadzie roku poprzedniego.

O spadku eksportu owoców świeżych zadecydowało zmniejszenie sprzedaży jabłek (o 30%). W grupie przetworów owocowych najbardziej zmniejszył się eksport zagęszczonego soku jabłkowego (o 33%) i mrożonek (o 8%). W wyniku stabilizacji przeciętnych cen eksportowych wpływy z eksportu owoców świeżych zmniejszyły się podobnie jak rozmiary sprzedaży (o 24% do 43,7 mln euro). Wartość eksportu przetworów owocowych obniżyła się bardziej niż wolumen (o 20% do 92,4 mln euro). Import owoców świeżych zmalał o 6%.

Czytaj także:
Polska liderem w produkcji malin!
Właściwości owoców i warzyw, o których nie wiesz! Sprawdź!
Rusza nowa kampania promująca polskie produkty!

Decydujące było zmniejszenie przywozu owoców cytrusowych (o 13%) i jabłek (o 49%). Wzrósł natomiast import winogron (o 16%) oraz bananów (o 7%). Nie zmienił się łączny przywóz owocowych przetworów. Import zagęszczonych soków wzrósł o 10%, owoców suszonych o 36%, a zmniejszył się przywóz pozostałych przetworów, w tym owoców mrożonych i przetworów puszkowanych o 13%.

Dodatnie saldo obrotów owocami i ich przetworami wyniosło 9,8 mln euro, wobec 41,2 mln euro w listopadzie 2012 r. Dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło w okresie I-XI 2013 r. 388,6 mln euro, wobec 398,3 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu wzrosła o 6% do 1 758,3 mln euro, a importu o 9% do 1 259,0 mln euro. 

Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,      
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu       
 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jak sprzedają się nowe ciągniki? Jest nowy lider

W kwietniu br. zarejestrowano 722 szt. nowych ciągników rolniczych. To mniej o 127 szt. niż w kwietniu ubiegłego roku, wówczas zarejestrowano 849 szt. nowych...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics