\”Wzmocnienie nadzoru nad gospodarstwami, w których jest drób\”. GLW o wirusie H5N8

Główny Lekarz Weterynarii pinformował, że otrzymał informację o wykryciu ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w gospodarstwie, w którym utrzymywane były kury nieśne, zlokalizowanym w miejscowości Hekendorp, w prowincji Utrecht na terytorium Holandii.

 

\"rolnictwo,
Odkażanie ciężarówki w Heinrichswalde w powiecie Vorpommern-Greifswald. Fot. Vorpommern-Greifswald www.kreis-vg.de

Również  Komisja Europejska poinformowała o wykryciu wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5 w gospodarstwie, w którym utrzymywane były kaczki hodowlane, zlokalizowanym w hrabstwie North Yorkshire w Wielkiej Brytanii.

Władze weterynaryjne Holandii oraz Wielkiej Brytanii wdrożyły działania zgodne z przepisami dyrektywy 2005/94/WE, w tym dokonano likwidacji drobiu w zakażonych fermach oraz ustanowiono obszary zapowietrzone (3 km) oraz zagrożone (10 km) od ognisk choroby.

Czytaj także:
Zjadliwy szczep ptasiej grypy u naszego sąsiada. "Monitorujemy sytuację"
Groźny wirus ptasiej grypy po raz pierwszy w Europie

Wirus wysoce zjadliwej grypy podtypu H5N8 wykryty na terytorium Holandii, jak również prawdopodobnie wirus stwierdzony na terytorium Wielkiej Brytanii (badania są w toku) są tożsame z wirusem wykrytym w stadzie indyków w Niemczech na początku listopada br.

Na obecnym etapie dochodzenia epizootiologicznego nie wyklucza się przeniesienia wirusa przez ptaki wędrowne.

Na podstawie analizy opracowanej przez Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), przypadki zakażenia zwierząt wirusem grypy ptaków podtypu H5N8 stwierdzane są w południowo-wschodniej Azji od 2010 r., natomiast zakażenie tym wirusem w stadzie indyków w Niemczech jest pierwszym takim przypadkiem wykrytym w Europie. Nigdy nie stwierdzono zakażenia ludzi tym wirusem, nawet w państwach, w których wirus występował u zwierząt. Zgodnie z opinią ECDC zagrożenie dla zdrowia publicznego związane z wystąpieniem wirusa grypy ptaków podtypu H5N8 jest bardzo niskie, a ryzyko zakażenia odzwierzęcego w państwach Unii Europejskiej jest uznawane za ekstremalnie niskie. Jednocześnie, nie ma podstaw do uznania, by możliwe było zakażenie ludzi w drodze konsumpcji mięsa i produktów drobiowych poddanych obróbce termicznej (m.in. jaj), z uwagi na bardzo dużą wrażliwość na wysoką temperaturę wirusów grypy ptaków. Jednakże, osoby mające bezpośredni kontakt z podejrzanym o zakażenie i zakażonym drobiem lub zwłokami takich ptaków, powinny stosować odpowiednie środki zapobiegawcze (np. stosowanie odzieży ochronnej) i informować służbę zdrowia, jeśli zaobserwują u siebie jakiekolwiek zmiany w stanie zdrowia wskazujące na chorobę grypopodobną.

W związku z powyższą sytuacją epizootyczną, Główny Lekarz Weterynarii polecił terenowym jednostkom Inspekcji Weterynaryjnej wzmocnienie nadzoru nad gospodarstwami, w których utrzymywany jest drób w kraju, a także dokonanie pilnego przeglądu procedur i niezbędnego sprzętu na wypadek konieczności podjęcia działań w przypadku ewentualnego pojawienia się choroby na terytorium Polski.

Redakcja AgroNews, fot. Vorpommern-Greifswald www.kreis-vg.de

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

– Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics