\”Wzmocnienie nadzoru nad gospodarstwami, w których jest drób\”. GLW o wirusie H5N8

Główny Lekarz Weterynarii pinformował, że otrzymał informację o wykryciu ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w gospodarstwie, w którym utrzymywane były kury nieśne, zlokalizowanym w miejscowości Hekendorp, w prowincji Utrecht na terytorium Holandii.

 

\"rolnictwo,
Odkażanie ciężarówki w Heinrichswalde w powiecie Vorpommern-Greifswald. Fot. Vorpommern-Greifswald www.kreis-vg.de

Również  Komisja Europejska poinformowała o wykryciu wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5 w gospodarstwie, w którym utrzymywane były kaczki hodowlane, zlokalizowanym w hrabstwie North Yorkshire w Wielkiej Brytanii.

Władze weterynaryjne Holandii oraz Wielkiej Brytanii wdrożyły działania zgodne z przepisami dyrektywy 2005/94/WE, w tym dokonano likwidacji drobiu w zakażonych fermach oraz ustanowiono obszary zapowietrzone (3 km) oraz zagrożone (10 km) od ognisk choroby.

Czytaj także:
Zjadliwy szczep ptasiej grypy u naszego sąsiada. "Monitorujemy sytuację"
Groźny wirus ptasiej grypy po raz pierwszy w Europie

Wirus wysoce zjadliwej grypy podtypu H5N8 wykryty na terytorium Holandii, jak również prawdopodobnie wirus stwierdzony na terytorium Wielkiej Brytanii (badania są w toku) są tożsame z wirusem wykrytym w stadzie indyków w Niemczech na początku listopada br.

Na obecnym etapie dochodzenia epizootiologicznego nie wyklucza się przeniesienia wirusa przez ptaki wędrowne.

Na podstawie analizy opracowanej przez Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), przypadki zakażenia zwierząt wirusem grypy ptaków podtypu H5N8 stwierdzane są w południowo-wschodniej Azji od 2010 r., natomiast zakażenie tym wirusem w stadzie indyków w Niemczech jest pierwszym takim przypadkiem wykrytym w Europie. Nigdy nie stwierdzono zakażenia ludzi tym wirusem, nawet w państwach, w których wirus występował u zwierząt. Zgodnie z opinią ECDC zagrożenie dla zdrowia publicznego związane z wystąpieniem wirusa grypy ptaków podtypu H5N8 jest bardzo niskie, a ryzyko zakażenia odzwierzęcego w państwach Unii Europejskiej jest uznawane za ekstremalnie niskie. Jednocześnie, nie ma podstaw do uznania, by możliwe było zakażenie ludzi w drodze konsumpcji mięsa i produktów drobiowych poddanych obróbce termicznej (m.in. jaj), z uwagi na bardzo dużą wrażliwość na wysoką temperaturę wirusów grypy ptaków. Jednakże, osoby mające bezpośredni kontakt z podejrzanym o zakażenie i zakażonym drobiem lub zwłokami takich ptaków, powinny stosować odpowiednie środki zapobiegawcze (np. stosowanie odzieży ochronnej) i informować służbę zdrowia, jeśli zaobserwują u siebie jakiekolwiek zmiany w stanie zdrowia wskazujące na chorobę grypopodobną.

W związku z powyższą sytuacją epizootyczną, Główny Lekarz Weterynarii polecił terenowym jednostkom Inspekcji Weterynaryjnej wzmocnienie nadzoru nad gospodarstwami, w których utrzymywany jest drób w kraju, a także dokonanie pilnego przeglądu procedur i niezbędnego sprzętu na wypadek konieczności podjęcia działań w przypadku ewentualnego pojawienia się choroby na terytorium Polski.

Redakcja AgroNews, fot. Vorpommern-Greifswald www.kreis-vg.de

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Ogórek, dynia czy cukinia oczyszczą glebę

Korzystne właściwości oczyszczania gleb rolniczych bez szkodzenia środowisku mają rośliny takie jak ogórek, dynia, cukinia, melon czy arbuz. Usuwają one trwałe zanieczyszczenia organiczne pochodzące...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE