Jest mało prawdopobone, aby glifosat, związek chemiczny wchodzący w skład niektórych herbicydów, powodował raka – wynika z najnowszego raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Mimo to EFSA proponuje zaostrzenie kontroli pozostałości glifosatu w żywności i wprowadzenie maksymalnej bezpiecznej dawki dziennej glifosatu w na poziomie 0,5 miligrama na kilogram masy ciała.
– Wprowadzenie bardziej restrykcyjnych limitów pozostałości glifosatu w żywności pozwoli nam ocenić w przyszłości potencjalne zagrożenia ze strony tej substancji. Jest mało prawdopodobne, aby glifosat był rakotwórczy – powiedział powiedział Jose Tarazona, szef działuśrodków ochrony roślin w EFSA.
Czytaj także:
Uprawy nie, pasze i żywność tak. Na ile kraj może być rzeczywiście "wolny od GMO"?
Wnioski płynące z raportu mogą spowodować, że Unia Europejska przedłuży zgodę na stosowanie glifosatu. Obecnie substancja ta jest składnikiem wielu herbicydów, m.in. Roundupu.
Kamila Szałaj, fot. flickr.com/Chefner Machinery
Źródło: efsa.europa.eu