Ponad 6 tys. produktów, prawie 300 pracowników, 6 oddziałów w kraju i 34 własnych sklepów – tak w skrócie prezentuje się dorobek jednego z największych dystrybutorów środków ochrony roślin w Polsce. Agrosimex, bo o nim mowa, posiada także około 40 ha sadów, głównie jabłoniowych.
ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ NA DOLE STRONY
Od lewej: Paweł Kocel, dyrektor Rozwoju Produktów, Tomasz Sikorski, dyrektor Działu Rozwoju Produktów Rolniczych, Piotr Barański, dyrektor Działu Martketingu oraz Krzysztof Zachaj, dyrektor Działu Nawozów.
W dniu 16 marca 2017 roku w Golianach koło Grójca odbyła się konferencja prasowa firmy Agrosimex – jednego z wiodących dystrybutorów produktów dla rolnictwa.
Podczas konferencji zaprezentowano innowacje firmy na sezon 2017.
– Nasze motto to „Otwieramy się na wiele więcej”. Oznacza ono, że ciągle pracujemy nad innowacjami i nad nowymi rynkami – mówił podczas konferencji Piotr Barański, dyrektor Agrosimex.
Poinformował, że firma nadal chce umacniać współpracę ze sklepami detalicznymi.
– Jako kanał sprzedaży, odpowiadają one za połowę obrotu środkami ochrony roślin i nawozami specjalistycznymi. Już od trzech lat pracujemy nad rozwojem bezpośredniego dotarcia do dużych gospodarstw rolnych – powiedział Barański.
Firma nie ustaje również w staraniach o nowe, innowacyjne preparaty, zarówno w środkach ochrony roślin, jak i w nawozach.
Nowości sadownicze
Janusz Miecznik, dyrektor marketingu ds. sadowniczych omówił nowości produktowe firmy na ten sezon. Rozszerzono zakres stosowania preparatu NORDOX 75 WG. Do tej pory preparat można było stosować jedynie w sadach jabłoniowych do zwalczania parcha jabłoni. Teraz NORDOX ma znacznie szerszy zakres stosowania. Można go używać do zwalczania chorób bakteryjnych i grzybowych w cebuli, szalotce, czosnku, dyni, kabaczkach i melona oraz uprawianych gruncie i pod osłonami pomidorach, bakłażanie, papryce, ogórku, sałacie, endywii i truskawce.
Kolejny fungicyd w ofercie Agrosimexu z poszerzoną rejestracją to IPRODIONE 500 SC. Można go stosować nie tylko jak dotychczas w truskawce, ale także w uprawach pomidora i ogórka w gruncie, pomidora i ogórka pod osłonami, wiśni, czereśni i maliny oraz borówki wysokiej. Preparat ten wyróżnia się krótkim okresem karencji.
– Dla truskawki okres karencji wynosi 2 dni. Dla pozostałych upraw: pomidora, ogórka, czereśni, wiśni, maliny czy borówki wysokiej są to 3 dni – mówił Miecznik.
Tegoroczną nowością w ofercie Agrosimexu jest insektycyd KOBE 20 SP do zwalczania szkodników w uprawie truskawek, jabłoni, wiśni, czereśni, gruszy, śliwy. Zarejestrowany jest także w ramach zastosowań małoobszarowych w uprawie maliny, borówki wysokiej, porzeczki czarnej i czerwonej oraz agrestu i truskawek.
Dla wielu sadowników interesująca będzie kolejna nowość Agrosimexu – IMIDAN 40 WG, oparty o fosmet, nową substancję czynną z grupy środków fosforoorganicznych. Sadownicy mogą go stosować do walki z owocówką jabłkóweczką w uprawach jabłoni i gruszy
W swojej ofercie Agrosimex posiada także regulatory wzrostu. Jednym z nich jest CORTO. Zmniejsza on wzrost pędów jabłoni przez skrócenie międzywęźli.
Info-Karta na straży sadów
Od 11 lat wielkim uznaniem sadowników cieszy się system sygnalizacji agrofagów – Info-Karta. System ten funkcjonuje na bazie komunikacji sms-owej i e-mailowej. Realizowana jest w oparciu o własne stacje METEO, sporetrapy i pułapki do odłowu szkodników owadzich, instalowane w gospodarstwach sadowniczych w rejonie działania firmy.
Nowości rolnicze i nawozowe
Czy nawożenie azotowe musi być aż tak wysokie? Na to pytanie szuka odpowiedzi wielu rolników. Agrosimex wychodzi naprzeciw ich oczekiwaniom i wprowadza do sprzedaży nowy, innowacyjny preparat RHIZOSUM N. Dzięki niemu można ograniczyć stosowanie azotu, a i tak plon będzie wyższy niż przy konwencjonalnym nawożeniu.
– Zastanowiliśmy się nad możliwością wykorzystania bakterii, które zawierają enzym wiążący azot. Jednym z takich gatunków są wolno żyjące bakterie Azotobacter vinelandii. Postanowiliśmy wykorzystać je w preparacie RHIZOSUM N – mówił Tomasz Sikorski, dyrektor rozwoju Agrosimexu.
Bakterie te po aplikacji na polu stają się „żywą fabryką azotu” wiążąc go i udostępniając roślinom z powietrza na zasadzie zbliżonej do funkcjonowania bakterii brodawkowych. W ten sposób rośliny uprawne mają nie tylko odpowiednią ilość tego życiodajnego składnika w każdej fazie rozwojowej, ale również ma to swój efekt ekonomiczny w postaci redukcji łącznej dawki azotu nawozowego o minimum połowę.
Rhizosum N może być z powodzeniem stosowany w każdej uprawie, co potwierdzają badania przeprowadzone w IUNG w Kępie.
Koszt 25-gramowego opakowania RHIZOSUM N to ok. 123 zł brutto. Wystarcza na 1 ha pola.
Od kilku lat producenci rzepaku obserwują zwiększone naloty słodyszka rzepakowego na swoich. Brak skutecznych insektycydów zarejestrowanych w rzepaku, a także wzrost odporności na powszechne substancje aktywne utrudnia walkę z tym szkodnikiem. Dlatego Agrosimex stawia na niewykorzystywaną do tej pory w Polsce substancję – fosmet w produkcie BORAVI 50WG.
Fosmet na owady działa kontaktowo lub żołądkowo, na roślinach natomiast powierzchniowo – substancja aktywna wchłaniana jest w warstwę wosku, co zabezpiecza przed jej spłukiwaniem i zwiększa dostępność dla zwalczanych owadów. Z badań przeprowadzonych przez Agrosimex wynika, że BORAVI 50 WG jest bardzo skuteczny w walce ze słodyszkiem rzepakowym.
Producentom kukurydzy i buraków cukrowych Agrosimex poleca nawożenie ultrazokalizowane i oferuje mikrogranulowany nawóz startowy MICROSTAR PZ.
– Już niewielka dawka tego produktu w ilości 20 kg/ha umożliwia roślinom szybki i równomierny wzrost początkowy – przekonywał Krzysztof Zachaj, dyrektor Działu Nawozów. W przyszłości firma zamierza wprowadzić Mikrostar także w uprawach sadowniczych.
Zachaj poinformował także, że nowym nawozem, który w tym roku zostanie wprowadzony do sprzedaży jest ASX Tytan Plus. Produkt ten zawiera 0,6 proc. tytanu i 2 proc. boru oraz dodatkowe substancje zwiększające przyczepność do liścia. Kolejną nowością jest nawóz ASX Krzem Plus. Działa on antystresowo na rośliny, a przede wszystkim podnosi poziom wchłanialności innych składników pokarmowych.
Kamila Szałaj