Na wczorajszej aukcji Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii znów wzrosły ceny produktów mlecznych.
– Indeks cen GDT zwiększył się na niej do 987 pkt. wobec 972 pkt. na poprzedniej aukcji, która miała miejsce 21 marca br. (wzrost o 1,6 proc.), co było poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
Kazeina podpuszczkowa w górę,maślanka w proszku w dół
Najsilniejszy wzrost zanotowały ceny kazeiny podpuszczkowej (+6,9 proc.). Z kolei największy spadek cen odnotowano w przypadku maślanki w proszku (-12,2 proc.). Nieznacznie zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 22 642 t wobec 22 498 t na poprzedniej aukcji. Kolejna aukcja GDT odbędzie się 18 kwietnia.
Przed nami perspektywa spadków na rynku mleka
– Oczekujemy, że w III kw. br. światowy rynek mleka wejdzie w spadkową fazę cyklu. Będzie to spowodowane odbudową produkcji mleka wśród jego głównych eksporterów przy jednoczesnej stabilizacji popytu na produkty mleczne w Chinach – wyjaśnia Olipra.
Jego zdaniem głównymi czynnikami ryzyka dla tej prognozy są tempo wzrostu podaży mleka w Unii Europejskiej oraz w Nowej Zelandii, a także dalsze kształtowanie się popytu na produkty mleczne w Chinach.
Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com