W dwóch pierwszych miesiącach 2017 r. eksport głównych rodzajów zbóż z Polski wyniósł 1018 tys. t i był o prawie 25 proc. (202 tys. t) wyższy niż w tym samym okresie przed rokiem – poinformowali analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Kukurydza liderem
Do wzrostu eksportu zbóż ogółem najbardziej przyczyniła się większa sprzedaż za granicę kukurydzy.
– Wyniosła ona 293 tys. t, wobec 59 tys. t w dwóch pierwszych miesiącach 2016 r. Oznacza to zwiększenie wolumenu eksportu o 234 tys. t, czyli prawie pięciokrotne – wyjaśniają bankowi eksperci.
W tym samym czasie o prawie 19 proc. obniżyła się przeciętna cena jednostkowa eksportowanego ziarna kukurydzy, stąd też wartość wywozu była „jedynie“ czterokrotnie wyższa w relacji rocznej.
Większość eksportowanej przez nas kukurydzy trafia na rynek unijny.
– W dwóch pierwszych miesiącach br. na pierwszym miejscu wśród odbiorów utrzymały się Niemcy, gdzie wywieziono z Polski 161 tys. t ziarna, co było wielkością ponad trzykrotnie większą niż przed rokiem. Na drugim miejscu pojawiła się Wielka Brytania z wielkością 45 tys. t (rok wcześniej nie odnotowano sprzedaży w tym kierunku). Za nią dość nieoczekiwanie, znalazła się Holandia, do której trafiło w analizowanym okresie 22 tys. t polskiej kukurydzy. Dopiero na ósmym i dziewiątym miejscu plasują się kraje pozaunijne – Mozambik, który zaimportował prawie 7 tys. t ziarna z Polski – oraz Senegal – 6 tys. t. Są to nowe rynki na mapie odbiorców kukurydzy z Polski – czytamy w raporcie BGŻ BNP Paribas.
Pszenica lepiej, jęczmień gorzej
Wzrost eksportu, choć tym razem niewielki, zanotowano również w przypadku pszenicy. W strukturze geograficznej w ujęciu wartościowym dominują Niemcy, ale w ujęciu ilościowym – Arabia Saudyjska. W styczniu i lutym eksport do naszego zachodniego sąsiada wyniósł 119 tys. t i był o 6 proc. niższy niż rok wcześniej. Z kolei do Arabii wysłaliśmy 120 tys. t ziarna, dwukrotnie więcej niż przed rokiem. Na trzecim miejscu pojawił się wspomniany już wyżej Mozambik.
W przypadku pozostałych zbóż notuje się duży spadek sprzedaży zagranicznej. Największy dotyczy jęczmienia.
Redakcja AgroNews, fot. flicrk.com