Producenci żywności domagają się testów na koronawirusa

Organizacje zrzeszające producentów żywności zwróciły się do ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego z prośbą o możliwość zabezpieczenia dla pracowników zakładów testów na obecność koronawirusa.

Polska Izba Mleka, koronawirus, żywność, obecność koronawirusa

List do ministra Łukasza Szumowskiego wystosowały władze Polskiej Izby Mleka, Polskiej Federacji Producentów Żywności, Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Związku Polskie Mięso, Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz Związku Polskich Przetwórców Mleka.

Producenci żywności domagają się testów na koronawirusa

– Musimy naszym zakładom przetwórczym, zwłaszcza w obszarze strategicznych dla wyżywienia społeczeństwa obszarach zapewnić ciągłość produkcji. A jest to możliwe tylko i wyłącznie wówczas, kiedy będzie możliwe natychmiastowe odizolowanie osób zakażonych od reszty załogi i zbadanie pozostałych osób w trybie przyśpieszonym, tak żeby zminimalizować ilość osób, które będą musiały opuścić zakład – czytamy w liście do ministra zdrowia.

Koronawirus nie przenosi się przez żywność

Organizacje zwracają uwagę na konieczność zapewnienia priorytetowego (zaraz po najważniejszych służbach państwowych) dostępu zakładów przetwórczych do środków dezynfekujących oraz ubiorów ochronnych typu maski, czepki, fartuchy ochronne, ochraniacze na obuwie. Bez tych środków produkcja w wielu zakładach przetwórczych jest praktycznie niemożliwa.

– Zdajemy sobie sprawę z ogromu zadań, jakie w tym czasie na Panu spoczywają, docenimy Pana ogromne zaangażowanie, ale takie dyspozycję wydane przez Pana Powiatowym Inspektorom Sanitarnym będą w stanie zminimalizować rozprzestrzenianie się choroby, oraz ograniczyć ekonomiczne i społeczne skutki wykrycia wśród członków załogi COVID-19, a przede wszystkim zapewnią polskiemu społeczeństwu nieprzerwany dostęp do żywności – argumentują organizacje.

Zapewnić ciągłość dostaw

Sygnatariusze listu zwracają uwagę, że sprawą kluczową dla zapewnienia ciągłości dostaw w łańcuch żywnościowym jest także sprawne działanie logistyki.

– Powyższe postulaty dotyczą także przedsiębiorstw logistycznych a w szczególności kierowców narażonych na codzienny kontakt z wieloma osobami. Masowe zachorowania w tej grupie zawodowej mogą doprowadzić do zatorów zarówno po stronie dostaw surowca jak i dystrybucji żywności – informują organizacje.

Redakcja AgroNews, fot. OSM Łowicz

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Koniec z kopciuchami w Małopolsce. Od dziś wchodzi zakaz użytkowania kotłów na węgiel i drewno

1 maja 2024 roku weszły w życie przepisy, które ograniczą eksploatację nieekologicznych kotłów na węgiel i drewno w województwie małopolskim. Wprowadzenie ograniczeń eksploatacji pozaklasowych kotłów oraz miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics