Pomoc dla rolników, którzy odnotowali straty podczas obecnego kryzysu, wywołanego przez bakterię EHEC, to główny temat wtorkowego spotkania unijnych ministrów rolnictwa w Luksemburgu.
Jak informuje TVP Info, "wybuch epidemii spowodował nagły spadek sprzedaży warzyw i owoców. Europejczycy przestali je kupować w obawie przed zachorowaniem. Najbardziej ucierpieli rolnicy z Hiszpanii, bo na ogórki z tego kraju początkowo wskazywano jako na potencjalne źródło zakażenia. Ale o stratach donoszą też rolnicy między innymi z Niemiec, Holandii, Belgii, Portugalii, czy Polski.
– Chcemy znaleźć ogólnoeuropejskie rozwiązanie problemu, który dotknął całą Unię. Pomoc ma objąć nie tylko zrzeszonych producentów, ale także tych rolników, którzy nie należą do organizacji producenckich – zapowiedział rzecznik Komisji Europejskiej Roger Waite.
Bruksela szuka możliwości wsparcia z unijnego budżetu. Natomiast już teraz kraje członkowskie mogą sfinansować pomoc z budżetów krajowych bez konieczności informowania Komisji. Wysokość pomocy to 7,500 euro na jedno gospodarstwo w ciągu trzech lat".
– Komisja Europejska ma zamiar zaproponować w ramach rekompensat 150 milionów euro wszystkim rolnikom, którzy ponieśli straty z powodu paniki, jaka dotknęła rynki warzyw w konsekwencji zakażeń bakterią EHEC – powiedział PAP unijny komisarz ds. rolnictwa Dacian Ciolos.
Rosja mówi NIE
Po fali zakażeń pałeczką okrężnicy EHEC, Rosja wprowadziła zakaz importu świeżych warzyw pochodzących ze wszystkich krajów Unii Europejskiej. A UE każdego roku eksportuje do Rosji produkty warte nawet 4 mld euro.
Jak podaje TVP Info, według danych polskiego resortu rolnictwa, w 2010 roku Polska wyeksportowała świeże i przetworzone warzywa o wartości 752 mln euro, z czego do Rosji trafiły w ubiegłym roku warzywa o wartości ok. 120 mln euro.
Bakteria nadal atakuje
Jak dotąd nowy szczep bakterii zabił 22 osób, z czego 21 w Niemczech, a 1 w Szwecji. Cały czas przybywa nowych przypadków zakażenia: w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Danii, Szwecji, a także w USA i w Polsce.
W Niemczech obowiązuje ostrzeżenie przed jedzeniem surowych pomidorów, sałat, ogórków i kiełków.
Źródło: PAP, TVP Info, www.tvp.info, fot. sxc.hu