6,50 zł za kilogram żywca to już coś! Ceny skupu żywca pną się w górę

Optymizm ponownie pojawił się wśród producentów trzody chlewnej. Ceny w skupach z każdym tygodniem rosną. Dziś za kilogram tucznika w klasie E skupy średnio płacą 6,50 zł/kg.

6,50 zł za kilogram żywca to już coś! Ceny skupu żywca pną się w górę
6,50 zł za kilogram żywca to już coś! Ceny skupu żywca pną się w górę

Producenci świń widzą światełko w tunelu. Z tygodnia na tydzień wzrastają ceny w skupach, a perspektywa zbliżających się Świąt Wielkanocnych napawa jeszcze większą nadzieją.

Krajowe zakłady mięsne coraz bardziej konkurują o surowiec, który posłuży do produkcji szykowanej na Święta Wielkanocne. W notowaniach krajowych wzrost ceny prawdopodobnie spowodowany jest mniejszym importem prosiąt w listopadzie 2020 z Danii. Mniejsza podaż żywca może także być związana z niskimi temperaturami w lutym br., które mogły przyczynić się do wolniejszych przyrostów zwierząt. Producenci żywca licząc na dalsze wzrosty cen wstrzymują się ze sprzedażą, co jeszcze bardziej napędza wzrost cen. Obecnie średnia cena tuczników skupowanych w wadze żywej wynosi 4,90 zł/kg. W klasie E tuczniki skupuje się po średniej cenie 6,50 zł/kg.

Trwa burza wokół propozycji ograniczania spożycia mięsa

Skala podwyżek jest zaskoczeniem dla uczestników rynku

Zmniejszona podaż żywca wieprzowego spotkała się ze wzrostem zainteresowania i popytu na wieprzowinę na rynkach wielu krajów europejskich. Ceny skupu tuczników w 9 tygodniu wzrosły zdecydowanie od 3 do 10 centów w przeliczeniu na wartość tuszy: Belgia (+10₵ t/t), Hiszpania (+7₵ t/t), Francja (+3₵ t/t). Z dużych producentów wieprzowiny tylko Dania nie podniosła cenników. Spada waga ubojowa w krajach unijnych.

W Niemczech w dniu 3/03/2021 cena tuczników wzrosła o kolejne 10 centów do wysokości 1,40 €/kg (wbc). W ciągu ostatnich trzech tygodni cena wzrosła o 21 centów. Sezonowo ceny rosły w tym okresie roku, jednakże skala podwyżek jest zaskoczeniem dla uczestników rynku.

AM/Redakcja AgroNews

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Znaczenie żywej fabryki azotu

Najważniejszym i niezbędnym składnikiem pokarmowym jest azot. Gwarancja odpowiedniej ilości tego pierwiastka w kluczowych momentach rozwoju roślin jest priorytetowa. Zapewni to możliwość zbudowania wysokiego...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE