Będą kontrole pozostałości pestycydów w żywności

W dniu 31 sierpnia 2012 r. ukazało się rozporządzenie nr 788/2012 dotyczące wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2013, 2014 i 2015, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości –  wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

W latach 2013, 2014 i 2015 państwa członkowskie pobierają i analizują próbki dla kombinacji produktów i pestycydów, zgodnych z załącznikiem do omawianego rozporządzenia. Państwa członkowskie przekazują wyniki analiz próbek badanych w 2013 r., 2014 r. i 2015 r. odpowiednio do dnia 31 sierpnia 2014 r., 2015 r. i 2016 r.

W sumie w omawianym okresie przebadane zostaną 642 próbki żywności, w tym oczywiście nie tylko owoców i warzyw, a w przypadku Polski Komisja przyznawała nam limit skontrolowania 45 próbek.

W przypadku owoców i warzyw świeżych i przetworzonych określonych jako partia towaru do skontrolowania pozostałości pestycydów znajdują się między innymi: gruszki, fasola w strąkach (świeża lub mrożona), marchew, ogórki, pomarańcze lub mandarynki, szpinak (świeży lub mrożony) i ziemniaki, bakłażany, banany, groch łuskany (świeży lub mrożony), kalafior lub brokuły, papryka (słodka), sok pomarańczowy i winogrona stołowe, brzoskwinie, nektaryny, jabłka, kapusta głowiasta, pomidory, por, sałata, truskawki.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here