Ceny żywca wieprzowego wciąż nie pokrywają kosztów produkcji

Producenci żywca wieprzowego wciąż pozostają w bardzo trudnej sytuacji. Choć cena skupu żywca ustabilizowała się, to wciąż nie pokrywa kosztów produkcji.

Ceny żywca wieprzowego wciąż nie pokrywają kosztów produkcji
Ceny żywca wieprzowego wciąż nie pokrywają kosztów produkcji

Ograniczenia w produkcji przez COVID-19

Koronawirus nie odpuszcza. W wielu krajach pojawiła się trzecia fala pandemii. Niektóre zakłady wprowadziły obowiązkowe testy dla pracowników powracających po świątecznej przerwie do pracy. Branża przetwórcza boleśnie bowiem odczuła skutki zakażeń Covid-19 wśród pracowników. Pozytywne wyniki badań dla niektórzy zakładów oznaczały ograniczenia w produkcji lub jej całkowite zaniechanie na okres kwarantanny.

W Niemczech liczba świń czekających na odbiór do rzeźni powiększyła się ze względu na mniejsze uboje w okresie okołoświątecznym. Jednakże w ostatnim kwartale 2020 roku niemieccy rolnicy zaimportowali mniej prosiąt z Danii i Holandii o średnio 40 tys. sztuk tygodniowo. Już w drugiej połowie stycznia br. powinno być to odczuwalne na rynku. (ISN) Ale na całkowitą likwidację żywca czekającego na ubój niemieccy rolnicy będą musieli więc poczekać wiele tygodni.

To nie był rok świni

Rozszerzający się wirus ASF w Niemczech przyniósł dodatkowe reperkusje dla branży w całej Unii Europejskiej. W rezultacie cena skupu żywca wieprzowego spadła w wielu krajach poniżej opłacalności produkcji. W dniu 6/01/2021 w notowaniach VEZG cena skupu żywca w Niemczech pozostała bez zmian 1,19 €/kg (wbc). W najlepszej sytuacji pozostają kraje, które pozostają wolne od ASF mogą eksportować wieprzowinę do Chin. Różnica w cenie skupu żywca w Niemczech w porównaniu z Hiszpanią w notowaniach ISN przekroczyła 30 centów za kg (wbc).

Krajowe ceny skupu są niższe od niemieckich

Polska znalazła się w jeszcze trudniejszej sytuacji, gdyż krajowe ceny skupu są niższe od niemieckich. Średnio w kraju za kl. E skupy płacą 4,65 zł/kg. Nadwyżka żywca u naszych zachodnich sąsiadów wywołuje presję na ceny skupu na rynku polskim, która będzie stopniowo spadać w nadchodzących tygodniach. Niestety koszty produkcji, a zwłaszcza paszy, w ostatnich miesiącach wzrosły pogarszając trudną sytuację rolników. Nadzieję na poprawę dają rozpoczynające się wkrótce masowe szczepienia na Covid-19, które przyczynią się do łagodzenia skutków pandemii i ponowne otworzenie hoteli, restauracji i ruchu turystycznego napędzającego gospodarkę i konsumpcję.

Pierwszy tydzień 2021 r. przyniósł w niektórych krajowych zakładach nieznaczny wzrost cen skupu, ale sytuacja na rynku żywca wieprzowego nadal pozostaje bardzo trudna.

Oprac. na podstawie: kzp-ptch.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pogoda największym wyzwaniem dla bezpieczeństwa żywnościowego

Gwałtowne zjawiska pogodowe to główne zagrożenie dla łańcucha dostaw żywności w Europie, wynika z raportu o bezpieczeństwie żywnościowym UE przedstawionym przez Komisję Europejską. Raport, drugi...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics