Chowacze i słodyszki odławiane w żółtych naczyniach

Słoneczna pogoda sprawiła, że w uprawach rzepaku pojawiło się sporo szkodników. W żółtych naczyniach znajdowane są już chowacze czterozębne i słodyszki rzepakowe.

chowacze czterozębne, słodyszki rzepakowe, rzepak, IOR,

Początek sezonu rzepakowego pod względem odłowu pierwszych szkodników o znaczeniu gospodarczym. Monitoring trwa już trzecie tydzień. Pierwsze odłowione chowacze czterozębne (Ceutorhynchus quadridens) to siedem osobników oraz słodyszek rzepakowiec (Meligethes aeneus) – dwa osobniki na trzy żółte naczynia – informuje Stacja Doświadczalna Instytutu Ochrony Roślin w Winnej Górze.

Najbliższe dni mogą jednak zahamować naloty szkodników. Prognozowane są bowiem dość niskie temperatury zarówno w nocy, jak i w dzień.

Atak grzybów i szkodników. Jak wygląda sytuacja na polach?

Progi ekonomicznej szkodliwości

Dla chowacza brukwiaczka: 10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni lub 2–4 chrząszczy na 25 roślinach
Dla chowacza czterozębnego: 20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni lub 6 chrząszczy na 25 roślinach
Dla słodyszka rzepakowego: zwarty kwiatostan (BBCH 50-52) 1 chrząszcz na roślinie, luźny kwiatostan (BBCH 53-59): 3-5 chrząszczy na roślinie

Kamila Szałaj, fot. Procam

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here