Co Europejczycy sądzą o bezpieczeństwie żywności, jakości żywności oraz zależnościach między rolnictwem i obszarami wiejskimi?

Ponad 90 proc. obywateli UE uważa, że jakość i cena stanowią ważne czynniki podczas zakupu żywności, bardziej istotne niż pochodzenie (71 proc.) oraz marka (47 proc.) – zgodnie z opublikowanym 6 lipca b.r. badaniem Eurobarometru dotyczącym bezpieczeństwa żywności, jakości żywności oraz obszarów wiejskich 65 proc. respondentów (w przypadku jakości) i 54 proc. z nich (w przypadku ceny) uznaje wręcz te kryteria za „bardzo ważne”.

Znaki jakości mają znaczenie dla dwóch trzecich badanych, przy czym pod względem rozpoznawania różnych unijnych oznaczeń jakości odnotowano poprawę w stosunku do lat poprzednich. Badanie wskazało, że unijne logo żywności ekologicznej rozpoznaje już – w niecałe dwa lata po jego wprowadzeniu – 24 proc. ankietowanych. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności trzy czwarte obywateli UE wyraża zaniepokojenie w kontekście wyzwania, jakim jest zapewnienie żywności dla wszystkich mieszkańców globu. Jednak mniej niż 60 proc. wyraża obawy w kwestii, czy UE i państwa członkowskie są zdolne zaspokoić potrzeby żywnościowe ich społeczności. Większość obywateli UE uważa, że rolnictwo przyczynia się do zachowania obszarów wiejskich. Opinia ta jest spójna w większości państw członkowskich i grup socjodemograficznych. Panuje powszechna zgoda, że rolnictwo odgrywa pozytywną rolę. W badaniu uczestniczyło ponad 26,5 tys. obywateli europejskich w wieku powyżej 15 lat z wszystkich 27 państw członkowskich UE.

Główne wyniki:

Bezpieczeństwo żywności: Około 56 proc. respondentów nie jest zaniepokojonych poziomem produkcji żywności w ich państwach, zaś 57 proc. nie widzi problemu w tym zakresie na poziomie UE rozumianej jako całość. Z drugiej strony 76 proc. respondentów jest zatroskanych poziomem produkcji żywności na świecie. Bazując na wskazanych wynikach, 84 proc. badanych zgadza się z tym, iż UE winna pomóc innym państwom zwiększyć ich produkcję żywności. Około 81 proc. wyraża zdanie, że UE powinna zwiększyć swoją własną produkcję żywności, tak by mniej bazować na imporcie, natomiast 77 proc. zgadza się z tym, iż UE winna produkować więcej w celu zaspokojenia potrzeb zarówno jej własnych obywateli, jak i popytu spoza Unii Europejskiej.

Jakość żywności: Dla 96 proc. badanych jakość żywności stanowi czynnik współdecydujący o kupnie produktu lub rezygnacji z zakupu – wyprzedza nawet cenę, wskazywaną przez 91 proc. respondentów. Pochodzenie produktu jest mniej istotne, niemniej jednak nadal ważne dla 71 proc. ankietowanych. Z kolei dla 50 proc. respondentów marka nie jest uważana za istotną, w przeciwieństwie do 47 proc., dla których ma ona znaczenie. Znaki jakości są ważne dla 67 proc. badanych.

Rolnictwo i obszary wiejskie: 81 proc. respondentów, zapytanych o zależności między rolnictwem i obszarami wiejskimi, uważa, że rolnictwo jest korzystne dla środowiska, 86 proc. zgadza się z tym, że współtworzy ono piękno obszarów wiejskich, natomiast 89 proc. sądzi, iż rolnictwo pomaga chronić obszary wiejskie.

Dodatkowe informacje

Pełne wyniki badania Eurobarometru „Stosunek Europejczyków do bezpieczeństwa żywności, jakości żywności oraz obszarów wiejskich” są dostępne na stronie: http://ec.europa.eu/agriculture/survey/index_en.htm

Źródło: Unia Europejska, ec.europa.eu, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,875ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Lewica proponuje 1 mld zł rocznie na dopłaty do ubezpieczeń upraw i zwierząt

Lewica przygotowała projekt nowelizacji ustawy, w której proponuje aby co roku na dopłaty do ubezpieczeń upraw i zwierząt przeznaczano 1 mld zł. Rolnictwo, a szczególnie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE